Vos en Haas redden het bos (2024)

Recensie Vos en Haas redden het bos CinemagazineRegie: Mascha Halberstad | 70 minuten | animatie, familie | Originele stemmencast: Iliass Ojja, Ilse Warringa, Remko Vrijdag, Sigrid ten Napel, Alex Klaasen, Finn Poncin; Animation Director: Jasper Kuipers

Het zijn nogal grote namen van de kinderliteratuur en -film die bij elkaar komen in de productie van ‘Vos en Haas redden het bos’. Het begint natuurlijk met de Belgische auteur Sylvia Vanden Heede als auteur van de serie over Vos & Haas. Haar boek werd geïllustreerd door waarschijnlijk wel de grootste Illustrator van kinderboeken in Nederland namelijk Thé Tjong-Khing (1933, teveel prijzen om op te noemen). Hun boek werd door Mascha Haberstad (1973, onder andere ‘Knor’, winnaar Gouden Kalf 2022) opgepakt en als animatiefilm op de markt gebracht met als Animation Director Jasper Kuipers (ook ‘Knor’).

Zou het succes van ‘Knor’ nog eens kunnen worden herhaald? Zeker wel! ‘Vos en Haas redden het bos’ is een prachtige productie met 70 minuten lang spanning, humor en natuurlijk zoals het hoort moraliserende levenslessen. Echt niet alleen voor kinderen. Ook volwassenen zullen veel herkennen in deze schitterende animatie. Het moet wel raar lopen als we ‘Vos en Haas redden het bos’ niet terug gaan zien op het Nederlands Film Festival. ‘Vos en Haas redden het bos’ is in feite een sequel van de in 2019 verschenen 26-delige serie Vos en Haas, ook door Mascha Halberstad e.a. geregisseerd.

Het bos waar de vrienden Vos en Haas, Ever, Rob, Pinguin, Zeemeermin Uil en Jack wonen wordt bedreigd in zijn bestaan. Plotseling stroomt van alle kanten water het bos binnen en Uil die ’s nachts na afloop van het afscheidsfeestje voor Rob en Meermin op zoek gaat naar de oorzaak wordt de volgende morgen vermist. Inmiddels stroomt het water de huizen van onze vrienden binnen en beginnen zij nerveus te worden. Waar komt het water vandaan?

Wat zij (nog) niet weten is dat de megalomane Bever een enorme dam heeft gebouwd om het water tegen te houden zodat er voldoende ruimte ontstaat voor de bouw van zijn burcht die van binnen één groot pretpark blijkt te zijn. Helaas voor Bever is een pretpark veel leuker als je met je vrienden bent, en … die heeft hij helaas niet. Ook de pi-ratten die hem helpen zijn van de meer opportunistische soort en helpen Bever bij zijn louche klusjes als het ze een beetje uitkomt. Ondertussen verwacht Bever van Uil – aangespoeld bij de burcht – dat deze spontaan de Bevers lof gaat zingen over de geweldige dam en het prachtige pretpark in de onderwaterburcht.

Gelukkig voor Uil hebben de pi-ratten inmiddels Vos en Haas gevonden en meegenomen naar de burcht. Vos voelt zich daar wonderwel thuis en hij laat zich betoveren door de wervende praatjes van Bever terwijl Haas en Uil in de badkuip huiswaarts varen om het bos te redden. Ondanks het gegraaf van Ever (“OK water, dit bos is niet groot genoeg voor ons allebei…”) dreigt het onafwendbare toch te gebeuren. Het bos gaat ten onder aan het water. Haas – die inmiddels tot inzicht is gekomen dat hij in de burcht op de verkeerde plek zit – wil terug naar zijn vrienden. Bever (“Wat heb je nou aan vrienden … ik dacht dat ik je vriend was. Ik kan jou alles geven!”) De vrienden bedenken een list die uiteindelijk zal leiden tot een happy end niet dan nadat ze op het dieptepunt van hun sores gezamenlijk hebben gezongen, Wij zijn Vrienden. De aanstekelijke muziek (geschreven en gecomponeerd door André Dziezuk) en de swingende liedjes maken de film echt wel af. Natuurlijk blijft ook Bever niet alleen achter…

In tegenstelling tot haar eerdere producties heeft Halberstad dit keer geen gebruik gemaakt van de stopmotiontechniek maar van een mengvorm. Hiervoor worden alle personages van klei gemaakt. Rekwisieten en achtergronden worden in 3D ontworpen. De kleikarakters worden 3D gescand en digitaal toegevoegd aan de rekwisieten en achtergronden. De animatie zelf wordt gemaakt met behulp van 3D animatiesoftware. Het resultaat is een film met een dynamische en vloeiende beweging. Een mooi stuk digitaal vakmanschap.

Ton IJlstra

Waardering: 4

Bioscooprelease: 24 april 2024