Vrolijk kerstfeest met Donald en zijn vriendjes (2012)
Regie: Jack King, Charles A. Nichols, Jack Hannah, Jack Kinney | 74 minuten | animatie, komedie, familie
Op de DVD ‘Vrolijk kerstfeest met Donald en zijn vriendjes’ vind je een verzameling van tien korte tekenfilmpjes, die Disney in de jaren dertig en veertig maakte. Enkele filmpjes, zoals ‘Donalds sneeuwgevecht’ en ‘Op glad ijs’ staan ook op de soortgelijke compilatie-DVD ‘Vrolijk kerstfeest met Mickey en zijn vriendjes’, dat in 2006 uitgebracht werd.
Donald is in ‘De hockeykampioen’ (‘The Hockey Champ’) (1939) aan het schaatsen op een bevroren meertje als hij de neefjes ziet hockeyen. Een mooie aanleiding om te vertellen dat Donald ooit hockeykampioen is geweest. Die geloven daar in eerste instantie natuurlijk niet veel van, maar dan komt Donald met wel heel overtuigend bewijs. Dat laten de neefjes natuurlijk niet zo maar op zich zitten en dat zorgt voor hilarische taferelen. De scène met de waterval is bijvoorbeeld erg goed gevonden, en juist omdat het zo onverwacht komt, is het grappig.
In de erg grappige Disney short ‘Donald’s sneeuwgevecht’ (‘Donald’s Snow Fight’) (1942) hebben Donald en zijn neefjes weer eens ruzie. Donald begint, hoewel je zou verwachten dat hij de oudste dus wijste is… Hij maakt de sneeuwpop stuk die zijn Kwik, Kwek en Kwak net daarvoor hebben gemaakt. Maar dat laten de neefjes natuurlijk niet op zich zitten. Met ‘Donalds sneeuwgevecht’ blijf je lachen, want het filmpje verveelt nooit en er zitten hilarische scènes in.
In het filmpje ‘De reddingshond’ (‘Rescue Dog‘) (1947) heeft Pluto de belangrijke taak van reddingshond op zich genomen. Het gebied waarin het filmpje zich afspeelt is erg besneeuwd, en Pluto heeft in eerste instantie nogal moeite met zijn taak. Binnen twee minuten is hij het vaatje drank al kwijt. Hij maakt kennis met Salty, een koddige zeeleeuw, maar hoewel Salty graag vriendjes wil worden met Pluto, is de hond daar niet zo van gediend. Een komisch filmpje, vooral door de aanwezigheid van Salty, en de hooghartige houding van Mickeys hond.
Jack Hannah bracht in ‘Knabbel en Babbel’ (‘Chip an’ Dale’) (1947) de bekendste grondeekhoorns in de entertainmentindustrie voor het eerst in aanraking met Donald Duck. In de twee eerdere shorts waarin Knabbel en Babbel hun opwachting maakten speelden zij met Mickey en Pluto, maar toen hadden ze nog geen naam. Donald gaat in het bos hout hakken om warm te blijven, maar laat dat nu net de holle boom zijn waar Knabbel en Babbel hun notenvoorraad hebben opgeslagen. Dat laten de twee diertjes natuurlijk niet zo maar over hun kant gaan en al snel dringen ze Donalds huis binnen. Heel leuk is de scène waarin Knabbel en Babbel naar buiten lopen en Donald hen door heeft. Het verschil tussen de slimme en de dommige eekhoorn is in dit filmpje voor het eerst echt duidelijk, zo heeft Chip een kleiner neusje dan Dale (Babbel) en zijn de tandjes anders. Erg leuk filmpje!
De voorraadkast van Knabbel en Babbel moet vol, want het is bijna winter. In ‘Wintervoorraad’ (‘Winter Storage’) (1949) moeten de twee samenwerken om eikels te verzamelen, maar dat valt nog niet mee. Zou Donald, die in het bos eikels aan het planten is voor nieuwe bomen, kunnen helpen? Knabbel denkt van wel, maar Babbel heeft het principe nog niet echt door. Als Donald de stelende eekhoorns in de gaten krijgt, probeert hij het duo te dwarsbomen. Wie zal er winnen? ‘Wintervoorraad’ biedt niets nieuws onder de zon, maar waarom zou er iets aan de opzet veranderd moeten worden als het zo effectief is? Gegarandeerde pret, zeker bij de hockeywedstrijd op het eind.
In ‘De kerstverrassing’ (‘Toy Tinkers’) (1949) proberen Knabbel, Babbel en Donald Duck weer eens uit wie de langste adem heeft. Donald maakt de eekhoorns wakker door het omhakken van een kerstboom bij hen in de buurt, en de twee vriendjes volgen hem. Ze zien door het raampje van de boshut dat hij de boom versiert, maar wanneer hun oog op de kerstlekkernijen valt, is hun interesse helemaal gewekt. Wat volgt is een grappig avontuurtje waarbij de inventiviteit van de eekhoorns tot het uiterste getest wordt.
‘Popcorn’ (‘Corn Chips’) (1951) van Jack Hannah is een grappig filmpje waarin Donald en Knabbel en Babbel het wederom aan de stok krijgen. Donald is ijverig bezig zijn tuinpad sneeuwvrij te maken als hij ziet hoe efficiënt en snel de twee eekhoorntjes hun tak van sneeuw ontdoen. Op listige wijze zorgt Donald ervoor dat zij zijn taak ook overnemen, maar als de twee knaagdieren daar achterkomen, zijn ze natuurlijk verontwaardigd. Wanneer ze Donalds huis binnendringen, maken ze voor het eerst kennis met het fenomeen popcorn en dat vinden ze wel lekker. Er volgt een gevecht om de heerlijke snack, tot Donald eigenlijk weer terug is bij af. Het verhaal is niet meer dan formulewerk, maar het werkt absoluut.
‘Op glad ijs’ (‘On Ice’) uit 1935 mag best tot de klassiekers gerekend worden. Niet alleen Mickey Mouse heeft overigens een hoofdrol, ook Donald en Goofy zijn veel in beeld. We zien Mickey zich uitsloven voor Minnie, die hoogstwaarschijnlijk voor het eerst op de ijzers staat. Goofy probeert te vissen, maar gebruikt tabak als lokaas. Donald plaagt Pluto door hem schaatsen onder te binden. De eend heeft de grootste lol om de stuntelende hond, wiens pootjes alle kanten op gaan. Dat komt Donald echter duur te staan. Omdat hij een vlieger vastheeft en de wind plots opsteekt, wordt hij weggeblazen. Mickey moet hem redden. ‘Op glad ijs’ is een erg grappige Disney short, die je met plezier meerdere keren in je DVD-speler zult stoppen.
In het uit 1936 stammende filmpje ‘In de Alpen’ (‘Alpine Climbers’) (1936) beklimmen Donald, Mickey en Pluto de Alpen. Ze gedragen zich echter niet erg netjes. Allereerst plukt Donald overal Edelweiss, maar blijkt een jong lammetje daar erg dol op te zijn. Laat het maar aan Donald over om daar boos over te worden! Maar ook Mickey, wiens verstand we iets hoger inschatten, neemt het niet zo nauw met de wetten van de natuur als hij een adelaarsnest beroofd van haar eieren. Niet zo slim. Pluto valt eigenlijk niets te verwijten, maar door Mickeys actie krijgt hij ruzie met een baby-adelaar en uiteindelijk moet er een Sint Bernardshond aan te pas komen om Pluto van een bevriezingsdood te redden. Dit is een aardige Disney short, maar zeker niet de beste. De scènes zijn te lang uitgerekt om te blijven boeien, al bevat het zeker visuele grapjes. De manier waarop de eieren uitkomen en wraak nemen op Mickey is bijvoorbeeld leuk gevonden.
Skiën? Dat is een eitje! Althans, dat wil de voice-over van ‘De kunst van het skiën’ (‘The Art of Skiing’) (1941) ons laten geloven. De beelden, van een stuntelende Goofy, spreken dit echter tegen. Op zijn onovertroffen manier laat de dingo-achtige held zien hoe het vooral niet moet. ‘De kunst van het skiën’ is in twee opzichten een belangrijke Disney short in de geschiedenis: Allereerst is het het eerste filmpje waarin de beroemde Goofy Holler te horen was en daarnaast leidde het succes van deze cartoon tot een hele reeks aan ‘how to’, waarin de slungelige stripfiguur de technieken van bepaalde sporten (niet) uitlegt. Maar naast het geschiedkundige betekenis is ‘De kunst van het skiën’ gewoon een humoristisch filmpje dat je meermaals aan het lachen zal maken. Disney op zijn best!
‘Vrolijk kerstfeest met Donald en zijn vriendjes’ is een hele leuke compilatie van Disney cartoons, waar jong en oud van zal genieten. Niet alle filmpjes zijn even sterk, maar er zitten ongetwijfeld filmpjes tussen die binnen een mum van tijd tot je favorieten gerekend zullen worden.
Monica Meijer
‘Vrolijk kerstfeest met Donald en zijn vriendjes’ verschijnt woensdag 12 december 2012 op DVD.