Vrolijk kerstfeest met Mickey en zijn vriendjes (2006)

Regie: Wilfred Jackson, Ben Sharpsteen, Jack Hannah, Jack King, Dick Rickard | 53 minuten | animatie, familie, korte film, musical | Originele stemmencast: Donald Novis, Pinto Colvig, Dessie Flynn, Clarence Nash, Don Wilson, Milt Kahl

‘Santa’s Workshop’ (1932), of ‘De werkplaats van de kerstman’ is een briljant kort tekenfilmpje over hoe de kerstman zich voorbereid op kerst. We zien hem brieven lezen van kindjes en bepalen wie zoet is geweest en wie stout. Ook mogen we een kijkje nemen in de werkplaats van de kerstman, waar al het speelgoed gemaakt wordt. Het filmpje is uit 1932, dus uiteraard worden er geen spelcomputers gefabriceerd, maar heerlijk ouderwets – en daarom juist zo actueel – speelgoed, als poppen, hobbelpaarden en damborden. De manier waarop de poppen krulhaar krijgen en de damborden van een lik verf voorzien worden is ontzettend inventief en enorm humoristisch. Als alles klaar is, marcheert al het speelgoed in de zak van de kerstman en zijn hij en zijn elfjes er klaar voor.

Het vervolg op ‘Santa’s Workshop’ is ‘The Night Before Christmas’ (1933) of ‘Kerstavond’. Het filmpje is gebaseerd op een gedicht van Clement Clarke Moore. We zien acht kindjes in een megagroot bed liggen te slapen en de kerstman maakt hun huiskamer kerstklaar. Dit heeft de kerstman allemaal prima georganiseerd, want het is een geoliede machine die we hier aan het werk zien. Disney’s zwak voor arme kindjes komt hier naar voren, omdat blijkt dat de arme kleintjes niet eens fatsoenlijke sokken hebben waar de cadeautjes in gestopt moeten worden. De kerstman weet echter raad en weet op een creatieve manier de presentjes kwijt te raken. Omdat het kerstavond is kan het speelgoed en de kerstman zichzelf niet bedwingen en vieren ze een klein feestje, waardoor de kinderen wakker worden. Dit wordt nog net op tijd opgemerkt door Santa, zodat hij tijdig kan vertrekken. Een hartverwarmend filmpje dat ideaal is om in kerststemming te komen.

‘On Ice’ (‘Op glad ijs’) (1935), is het eerste Mickey Mouse filmpje op deze verzameldvd, en mag best tot de klassiekers gerekend worden. Niet alleen Mickey heeft overigens een hoofdrol, ook Donald en Goofy zijn veel in beeld. We zien Mickey die Minnie zijn schaatskunsten laat zien, om het haar ook bij te brengen, maar al gauw moet hij in actie komen als blijkt dat Donald in de problemen is. Eigenlijk heeft de eend zijn verdiende loon, want hij plaagt Pluto door hem schaatsen onder te binden. De slungelige hond kan natuurlijk niet schaatsen, en zijn pootjes gaan alle kanten op. Donald ligt in een deuk, maar wordt al gauw gestraft als hij in de buurt van een waterval komt. Mickey probeert de domme eend te redden. Ondertussen is Goofy aan het ijsvissen, niet met lokaas maar met tabak. Een heerlijke cartoon die ideaal is voor de winter!

‘The Cookie Carnival’ (‘Het snoepfestijn’) (1935) is een filmpje waarin Disney zijn oneindige fantasie zijn gang heeft laten gaan. Allerlei lekkernijen verschijnen in en uit beeld en komen tot leven in een kleurrijke optocht. Zuurstokken als stelten en krakelingen als fietswielen, het is allemaal even vindingrijk. Een vrouwelijk koekje is verdrietig omdat ze niets heeft om aan te trekken, maar er komt hulp in de vorm van een mannelijk koekje. Op een geraffineerde Assepoesterachtige wijze krijgt zij een make-over. Haar haar wordt van een caramelachtige substantie gemaakt, haar rok wordt van een muffinvormpje gemaakt, en voor make-up gebruikt haar redder een marshmallow. Vervolgens transformeert zij zich tot de koningin van de parade. Alle mannelijke versnaperingen proberen haar hart te winnen. Een vrolijke fantasierijke cartoon.

Met ‘Pluto’s Christmas Tree’ (Pluto’s kerstboom) (1952) keren we weer terug naar het kerst-thema van de dvd en het is een prachtig filmpje waarin Pluto het aan de stok krijgt met Knabbel en Babbel. De twee eekhoorntjes vinden het geweldig om de arme Pluto te plagen als hij met zijn baasje Mickey een kerstboom uitzoekt. De twee hebben niet door dat de schuilplaats die de twee plaaggeesten geselecteerd hebben, net de boom is die Mickey in huis wil zetten. Binnen gaat het gesar natuurlijk verder. Klassiek is de scène waarin één van de twee eekhoorns aan de neus van Pluto draait, denkende dat het een kerstlichtje is. Een must-see!

‘Donald’s Snow Fight’ (‘Donald’s sneeuwgevecht’) (1942) is een razend grappige cartoon over de eeuwige strijd tussen Donald en zijn neefjes. Uiteraard is het Donald die de aanzet geeft tot het sneeuwgevecht als hij de sneeuwpop vernietigd die Kwik, Kwek en Kwak net daarvoor hebben gemaakt. Het ene na het andere slapstickmoment volgt elkaar op. De briljante scène waarin Donald in een neushoorn verandert is bijvoorbeeld hilarisch. Geweldig filmpje die je keer op keer kunt zien zonder dat het verveelt.

De collectie eindigt met het filmpje ‘Ferdinand the Bull’ (‘Ferdinand de Stier’) (1938). Deze cartoon ontving een Oscar voor beste korte cartoon. Ferdinand is een rustige stier, die het meest geniet als hij onder zijn lievelingsboom zit om aan de bloemen te ruiken. Hier komt echter verandering in als er een aantal stierenvechters op zoek gaan naar nieuw ‘personeel’. In eerste instantie valt Ferdinand niet op, maar als hij door een bij gestoken wordt, des te meer. Hij wordt tegen zijn zin meegenomen naar de arena en moet zijn kunsten daar vertonen. Het is een komisch tekenfilmpje, die al jaren voor plezier zorgt bij jong en oud. Leuk weetje is dat de matadoren die de arena binnenstappen karikaturen van Disney-artiesten zijn. De hoofdmatador is gebaseerd op Walt Disney zelf.

De verzameling cartoons op de dvd ‘Vrolijk kerstfeest met Mickey en zijn vriendjes’ is van een hoog niveau. Het is alleen jammer dat de titel de lading niet helemaal dekt, er staan immers twee niet-kerst of zelfs winter-gerelateerde filmpjes op. Desondanks staat de dvd garant voor meerdere uurtjes kijkplezier, omdat je ‘m keer op keer zult willen herhalen. De winter is lang, maar met ‘Vrolijk kerstfeest met Mickey en zijn vriendjes’ is het wel genieten geblazen!

Monica Meijer