Waar is het paard van Sinterklaas? (2007)

Regie: Mischa Kamp | 83 minuten | familie | Acteurs: Ebbie Tam, Jan Decleir, Betty Schuurman, Aaron Wan, Mamoun Elyounoussi, Robbert Blokland, Nils Verkooijen

Een oude bekende. De trouwe viervoeter van Sinterklaas: het paard Amerigo. Het paard speelt een grote rol in het leven van Winky Wong. Vanaf het begin leef je mee met Winky’s enthousiasme over het paard van de Goedheiligman, dat zij mag verzorgen. Ze vertelt de kinderen in haar klas erover en schrijft brieven aan Sinterklaas om hem te zeggen hoe het met Amerigo gaat. De ongecompliceerde en vrije relatie tussen de kinderen in de klas is om van te genieten. Niks wordt onder stoelen of banken geschoven; als ze iets stom vinden wordt dat gezegd, maar als iets fantastisch is dan wordt er oprecht luid gejuicht. Vooral de band die Winky opbouwt met Bram zorgt nogal eens voor komische situaties. Dit komt onder andere naar voren wanneer Bram Winky vertelt dat hij de hond uit moet laten om zijn sociale contacten op te bouwen. Hij vindt de hond eigenlijk stom en noemt hem Stinkende Drollendraaier, een indianennaam. Door Brams passie voor indianen krijgt Winky steeds een nieuwe indianennaam toebedeeld, die in verband staat met een recente situatie waar Winky in terecht is gekomen. Van een Aardige Amazone wordt zij bijvoorbeeld een Grote Ster.

Het contrast tussen het Hollandse landschap en de Chinese sferen waar Winky tussen heen en weer pendelt is mooi verbeeld. In het Hollandse landschap bevindt zij zich wanneer ze het paard verzorgt op de boerderij van tante Cor en oom Siem. Wanneer zij thuis is moet ze echter in het Chinees Indisch restaurant van haar ouders werken, ze eten met stokjes en haar moeder spreekt nauwelijks Nederlands. Het clichébeeld van het Chinese volk wordt subtiel benadrukt, als er op de achtergrond in het restaurant klinkt: “Sambal bij?” Het gebrekkige Nederlands van Winky’s moeder draagt mede bij aan de treurige rol die zij vertolkt. Ze lijkt moeite te hebben met de Nederlandse samenleving, waarin haar dochter zich juist heel goed kan vinden. Door deze obstakels komt de goede relatie die Winky toch met haar moeder blijkt te hebben, soms vreemd over. Mooi is het om te zien dat Winky’s moeder uiteindelijk toch meegeeft door Winky paardrijlessen te geven voor haar verjaardag, zodat zij door de Hollandse polders kan galopperen. De vader van Winky doet zich voor als een nuchtere man die Winky toespreekt op een vrij afstandelijke manier. Hierdoor doet de band met haar vader wat onnatuurlijk aan. Dat de relatie met haar ouders soms wat problematisch is wordt ook getypeerd door het moment waarop Winky jarig is en de huiskamer alles behalve versierd blijkt te zijn. En een vlaagje medelijden blijft niet weg wanneer het zusje van Winky geboren is en haar ouders nog minder omkijken naar Winky hebben. Winky gaat echter bijzonder volwassen om met de situatie thuis en richt zich vooral op het terugvinden van Amerigo.

Het dramagevoel dat opgeroepen wordt wanneer het paard van Sinterklaas weggelopen is, is net echt. Het is goed voor te stellen in de belevingswereld van een kind hoe erg het wel niet is als je het paard van Sinterklaas zoek gemaakt hebt: dan kan Sinterklaas niet komen! De zoektocht naar het paard is niet alleen treurig, maar brengt ook aardig wat spanning met zich mee. Maar zoals het een kinderfilm betaamt, kan iedereen tevreden zijn over de afloop van dit leuke avontuur.

Jard Diederiks

Waardering: 3

Bioscooprelease: 10 oktober 2007