Wagon Ho! (2012)

Regie: Kyle Balda | 3:06 minuten | animatie, korte film, komedie, familie | Originele stemmencast: Ed Helms, Chris Renaud

De Lorax is een charmante creatie van Dr. Seuss. Fans van het boek waren nogal teleurgesteld toen bleek dat de verfilming ervan, in handen van productiemaatschappij Illumination Entertainment (bekend van de veel populairdere ‘Despicable Me’ films), wat tegenviel. Visueel zag het er allemaal prachtig uit, maar de subtiliteit uit het originele verhaal was in de film ver te zoeken. ‘The Lorax’ werd daarmee een aardige kinderfilm, maar niet veel meer dan dat.

Zoals het een beetje animatiestudio betaamt, worden er ook korte films gemaakt. ‘Wagon Ho’, stond al op de blu-rayuitgave van de bioscoopfilm, maar is nu ook uitgebracht op een speciale Mini-Movie collection, samen met filmpjes met de Minions uit ‘Despicable Me’ en kuikentje Phil uit ‘Hop’, Illuminations andere kassucces.

Verhaaltechnisch stelt ‘Wagon Ho’ niet veel voor: de Once-ler laat zijn muilezel Melvin en wagen even over aan de zorg van twee Bar-ba-loots: Lou en de kleine Pipsqueak met de waarschuwing nergens aan te komen. Dat is natuurlijk vragen om moeilijkheden… en de kijker mag genieten van de net niet desastreuze gevolgen. Voorspelbaarheid troef, niet echt grappig, maar aardig om een keer te zien. De animatoren hebben er echter wel veel werk van gemaakt en verdienen een pluim.

Monica Meijer

‘Wagon Ho!’ verschijnt woensdag 23 oktober 2013 op DVD (Illumination Mini-Movie Collection).