Waking Up in Reno (2002)

Regie: Jordan Brady | 91 minuten | komedie, romantiek | Acteurs: Natasha Richardson, Charlize Theron, Patrick Swayze, Billy Bob Thornton, Penélope Cruz, Holmes Osborne, Billy O’Sullivan, Galvin Chapman, Cleo King, Brent Briscoe, Mark Fauser

Vier bekende acteurs, niet allen bekend om hun geweldige acteerkwaliteiten, maar toch… Je zou iets meer verwachten van deze komedie. De film is echter zo abominabel slecht, dat het een belediging voor de kijkers is. Eigenlijk kun je stellen dat er slechte films zijn en foute films. En dan is er nog ‘Waking Up in Reno’. De release van deze film is in Amerika een aantal keren uitgesteld en heeft uiteindelijk slechts 260.000 dollar opgebracht. Met geen van de karakters kun je je identificeren, de keuzes die ze maken, hun acties en reacties op elkaar zijn zo ongewoon en onnatuurlijk, dat de film ondanks de korte duur een ware marteling is.

De twee koppels hebben beiden hun problemen: Darlene is getrouwd met de onsympathieke Lonnie Earl, een autoverkoper in Little Rock, Arkansas (alle vier de acteurs hebben dan ook dat vreselijke accent). Ze mist de romantiek in het huwelijk en wil daarom ook geen seks meer. Lonnie Earl heeft echter ook zo zijn behoeften en zoekt het bevredigen ervan dichtbij huis, namelijk bij de beste vriendin van Darlene, Candy, die op haar beurt weer getrouwd is met de uiterst dom overkomende jeugdvriend van Lonnie Earl, Roy.
Het zijn een stel rednecks, of liever gezegd trailer trash en wat is er mooier voor deze mensen dan op vakantie te gaan naar Reno, Nevada voor het bezoeken van een Monster Truck Rally?

Candy en Roy proberen al een tijd een kind te verwekken, maar dit lukt nog niet echt. Op vakantie gaan Candy en Darlene naar een waarzegster en die oppert dat Candy misschien wel zwanger is. Ze is nog niet eens over tijd, maar er worden drie testen gekocht en gedaan en ja hoor, ze is zwanger (het feit dat het medisch niet eens mogelijk is een zwangerschapstest te doen als je nog niet over tijd bent, laten we maar even varen). Grote vreugde, maar dan hoort Roy de uitslag van de test die hij vlak voor de vakantie heeft laten doen, hij is onvruchtbaar. Natuurlijk ben je niet onvruchtbaar, lacht Candy, hoe kan ik anders zwanger zijn? Of… en ze kijkt met een schuldige blik naar Lonnie Earl. Dat Darlene het snel doorheeft is logisch, zo dik ligt het er bovenop. Dat Roy het echter niet snapt, maar dat het hem zelfs uitgelegd moet worden, is één van de beroerdste momenten in de film. Zelfs een kind begrijpt dit.

Het idee van de film is overigens ontsproten aan het brein van Billy Bob Thornton, die een moderne variant van “Bob and Carol and Ted and Alice” (1969) voor ogen had. Maar nadat Thornton beroemd werd met ‘Sling Blade’ (1996), had hij geen tijd meer om het script te schrijven en hij vertelde zijn idee aan vrienden Brett Briscoe en Mark Fauser, die hij kende van de tv-serie ‘Hearts Afire’. Dat deze twee nog wat ervaring op mogen doen met het schrijven van goede komedies mag duidelijk zijn. En wat Penélope Cruz in deze film doet als prostituee, is ook een groot raadsel. Een absolute afknapper.

Monica Meijer

Waardering: 0.5