Walk with Me (2017)

Recensie Walk with Me CinemagazineRegie: Marc J. Francis, Max Pugh | 94 minuten | documentaire | Met: Thich Nhát Hanh | Verteller: Benedict Cumberbatch

Een beetje Boeddhist is bekend met leven en werk van Thich Nhat Hanh. Een beetje niet-Boeddhist heeft geen idee wie de goede man is en waar hij voor staat. Welnu, Thich Nhat Hanh is een Vietnamese monnik die in 1982 de Boeddhistische gemeenschap Plum Village oprichtte in het heuvellandschap in de buurt van Bordeaux. Vanuit Plum Village bestookt(e) hij de wereld met zijn geschriften, meestal over toegepast Boeddhisme, soms over andere Boeddhistische of wereldlijke onderwerpen.

In de documentaire ‘Walk with Me’ maken we kennis met de monniken van Plum Village. We observeren het stille kloosterleven, mengen ons tussen de leken die in de zomer op retraite gaan en we gaan mee met een korte Boeddhistische tournee door de Verenigde Staten. We beleven de rituelen, luisteren naar het gezang en genieten van de kinderlijke genoegens die de monniken beleven op hun Amerikaanse toer.

‘Walk with Me’ kampt met het eeuwige probleem van documentaires over Boeddhisme: de tijdsspanne. Die is altijd te lang of te kort. Te kort om het complexe bouwwerk van de Boeddhistische filosofie bloot te leggen, te lang om alleen maar te kijken naar rituelen, die zonder verdere kennis nietszeggend en zweverig overkomen.

‘Walk with Me’ lost dit probleem op een aardige manier op. Wat de prachtige beelden, het meeslepende gezang en de omgang met retraite-gangers en gevangenen laten zien, is niet de Boeddhistische filosofie maar de Boeddhistische geestesgesteldheid. Opgewekt, tolerant, ego-loos en liefdevol. Met de vredige atmosfeer van het kloosterbestaan als leitmotiv.

Voor kijkers die thuis zijn in het Boeddhisme biedt de film weinig nieuws. Maar ook die zullen genieten van het prachtige gezang, de verstilde natuur en de onthechting van het materiële. Iets te veel van het goede zijn de teksten van Thich Nhat Hanh, voorgedragen door de Britse acteur Benedict Cumberbatch. Die teksten kennen een te hoog mystiek gehalte om werkelijk iets toe te voegen. Bovendien zijn ze te ver verwijderd van het heldere proza waar de Vietnamees om bekend staat.

‘Walk with Me’ (genoemd naar wandelmeditatie) is een documentaire als een lange zuiverende meditatie. Wie de koppen van Trump, Poetin en andere wereldleiders zat is, doet er goed aan het gezicht te zien van een van de geestelijke leiders van de 21e eeuw. En te beseffen dat ergens in dit aardse tranendal een heus paradijs verstopt zit.

Henny Wouters

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 28 september 2017
VOD-release: 17 januari 2018
DVD-release: 17 januari 2018