Walking Distance – Distancias cortas (2015)

Regie: Alejandro Guzmán Alvarez | 104 minuten | komedie, drama | Acteurs: Luca Ortega, Mauricio Isaac, Joel Figueroa, Martha Claudia Moreno

Robert De Niro, Matt Damon, Benicio del Toro, Jared Leto, Russell Crowe, de lijst met acteurs die flink aankwamen om op overtuigende wijze een rol te kunnen spelen is lang. Luca Ortega, drummer van de Mexicaanse band San Pascualito Rey en filmcomponist, is in het dagelijks leven al geen magere man, maar voor zijn acteerdebuut in het Mexicaanse ‘Walking Distance’ (‘Distancias cortas’) werd hij zwaarder dan elk van de hiervoor genoemde Hollywoodacteurs in hun gewichtigste rollen.

‘Walking Distance’ gaat over Fede (Luca Ortega), een zwaarlijvige man, die tien jaar na de dood van zijn moeder nog altijd in hetzelfde vervallen huis woont. Door zijn extreme overgewicht komt hij nauwelijks de deur nog uit, zijn geld verdient hij door thuiswerk te doen. De wekelijkse bezoekjes van zijn zus Rosaura en haar echtgenoot Ramon vormen een hoogtepunt in zijn troosteloze bestaan, al weet Rosaura nooit hoe snel ze er weg moet komen en ergert ze zich alleen maar aan zijn onbeholpen bewegingen en zijn penetrante lichaamsgeur. Tijdens een van die visites toont Ramon Fede vakantiekiekjes, gemaakt met een nieuwe, eenvoudige, digitale camera en Fede realiseert zich ineens dat hij ook nog ergens een camera heeft liggen. Met moeite trekt hij de doos onder zijn bed vandaan en de volgende dag brengt hij het fotorolletje naar een fotospeciaalzaak. En dat klinkt makkelijker dan het is, want deze wandeling vergt het uiterste van hem.

Bij de fotowinkel ontmoet hij de daar werkzame tiener Paulo, die enthousiast reageert op het type fotorolletje en Fede anderhalf uur in de winkel achterlaat, terwijl hij de foto’s ontwikkelt. Die tijd gebruikt Fede om rond te kijken en zich te oriënteren op digitale camera’s. Uiteindelijk verlaat hij de winkel, met de foto’s – die warme herinneringen in hem oproepen – én een nieuwe camera. Wanneer hij technische problemen met het apparaat, waarmee hij zo blij is als een kind, krijgt, komt Paulo persoonlijk langs om het te repareren. Het is het begin van een mooie vriendschap.

‘Walking Distance’ is een trage (maar beslist niet saaie), ietwat sentimentele, bitterzoete film over hoe je moet leren om van jezelf te houden, zelfs als je lichaam niet meewerkt. Dat vriendschap daarbij helpt, staat natuurlijk als een paal boven water, want zonder Paulo en Ramon zou Fede niet uit de sleur kunnen geraken. Het respect en de liefde voor de personages schemert in elke scène door, nergens voelen we dat we om Fede moeten lachen, maar we kunnen wél van hem houden. Ook de onder de duim van zijn vrouw zittende Ramon en buitenbeentje Paulo sluiten we in ons hart. Een fijne, warme feelgoodfilm met een boeiend verhaal en fraai gefotografeerd… ‘Walking Distance’ opent je ogen voor de waardevolle kleine dingen in het leven.

Monica Meijer

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 22 december 2016