Walking Tall: The Payback (2007)

Regie: Tripp Reed | 88 minuten | actie, misdaad, drama, thriller, western | Acteurs: Kevin Sorbo, Yvette Nipar, A.J. Buckley, Gail Cronauer, Bentley Mitchum, Haley Ramm, Jennifer Sipes, Robert Paschall Jr., Charles Baker, Ron Bath, Steve M. Clark, Jerry Cotton, John S. Davies, Vince Davis, J.D. Fryberger, Jason Hammond, Merk Harbour, Jack Hurst, Grant James, Dell Johnson, Mike Kirton, Brad Leland, Marc Macaulay, Richard Nance, Cord Newman, Matthew Posey, Craig Taylor, Todd Terry

Een vervolg op een remake van een origineel dat op zichzelf al twee sequels heeft. Juist: die zin is bijna even onbegrijpelijk als het motief achter deze film. De ‘Walking Tall’ serie stamt al uit de jaren 70 en kent steeds dezelfde formule; lokale, getergde held neemt het op tegen het criminele tuig dat dorp X teistert. Zo ook in ‘Walking Tall: The Payback’. Was het origineel nog gebaseerd op een interessant waargebeurd verhaal, en de remake uit 2004 nog te doen met The Rock aan het roer, deel twee biedt werkelijk niets nieuws onder de zon en is vooral erg vervelend.

Nick Prescott (Kevin Sorbo) is de zoon van de lokale sheriff van een zuidelijk dorpje dat in de ijzeren greep zit van Harvey Morris (A.J. Buckley) en zijn drie kornuiten. Daarmee komt het totale aantal schurken op maar liefst vier. Erg indrukwekkend… De sheriff heeft genoeg van de onderdrukking en vraagt Nick of hij wil meehelpen het gespuis weg te jagen. Maar Nick, die een slechte band met zijn vader heeft, bedankt vriendelijk. Nick heeft namelijk zijn roeping gevonden als paardenjongen. Dan vermoordt Harvey zijn vader – op slinkse wijze – door met een grote truck de sheriff van de weg te rijden. De rapen zijn gaar en Nick bindt de strijd aan met Harvey.

Het mag duidelijk zijn dat ‘The Payback’ vooraf al geen grote aspiraties heeft. De film opent veelbelovend met een prima explosie bij een pompstation, maar verzandt binnen vijftien minuten in een zee van clichés. Wat valt er te zeggen over een film die zichzelf niet serieus neemt of ook maar een poging doet enige bezieling te bevatten? Ja, voor de doorsnee actieliefhebber is het hele pakket aanwezig: slow motion moorden, explosies, uitgebreide preken tijdens een vuurgevecht, verkrachting, corrupte projectontwikkelaars enzovoorts. Maar dit is allemaal zo ontzettend fantasieloos neergezet dat de film meer medelijden opwekt dan dat het een guilty pleasure vormt. Kevin Sorbo, voornamelijk bekend als Hercules in de gelijknamige tv-serie is de belichaming van een B-acteur. De beste man krijgt geen zin normaal over zijn lippen en wordt moeiteloos weggespeeld door de rest van de cast. Niet vermakelijk, niet spannend, geen twist en een legio clichés.

‘Walking Tall: The Payback’ doet zijn best niet om een vermakelijke film te zijn en verdient zodoende niet bekeken te worden. Een echte stinker.

Caspar Kraaijpoel

Waardering: 1