Wallander: De brandstichter – Wallander: Mordbrännaren (2013)

Regie: Charlotte Brändström | 90 minuten | misdaad, drama, thriller | Acteurs: Krister Henriksson, Douglas Johansson, Charlotta Jonsson, Anja Lundkvist, Mats Bergman, Leonard Terfelt, Signe Dahlkvist, Sven Ahlström, Fredrik Gunnarson, Malena Engström, Stina Ekblad, Marianne Mörck, Christoffer Nordenrot, Staffan Kihlbom Thor, Andreas Rothlin Svensson, Jörgen Thorsson, Anna Blomberg

Verdient iedereen een tweede kans en in welke mate moet je iemand beoordelen op zijn reputatie? Deze twee hangijzers vormen de kern van de voorlaatste aflevering van Wallander. Het zijn twee topics die een belangrijke rol kunnen spelen op sociaal vlak. Een samenleving moet een zekere vorm van mildheid tonen. Iedereen kan fouten maken. Maar waar trek je de lijn en geldt dit ook voor zware criminelen?  Een gevangenisstraf is een vorm van gedwongen boetedoening. Alleen dringt zich de vraag op of je de natuur van sommige individuen kan veranderen? Het levert in elk geval stof op voor een stevige episode.

Als Tommy Ek de gevangenis verlaat kan hij logeren bij zijn zus die met haar man, Svante Holm, een boerderij runt. Zijn verleden als brandstichter blijft hem echter achtervolgen. Iemand steekt de tractor in brand en doodt de hond van zijn zus. Voor de inwoners van Ystad is het duidelijk. De jongeman had nooit vrijgelaten mogen worden. Zelfs Svante vindt het maar niets dat Tommy op de erf rondhangt. Die loopt ondertussen als opgejaagd wild rond.
Terwijl de grond onder de voeten van Wallander steeds meer wegzakt, bij een handgemeen staat hij te raaskallen tegen getuigen, stapelen de intriges zich op en lijkt heel Ystad in de ban van Tommy Ek. Sommige bewoners menen zelfs dat ze het recht in eigen handen moeten nemen. Het nerveuze gedoe leidt tot een bloedstollende finale.

‘De brandstichter’ bevat in zekere mate dezelfde inhoud als de veel bejubelde prent ‘Jagten’. Ook hierin krijgt iemand een hele gemeenschap tegen zich. Hysterie en achterklap kunnen ervoor zorgen dat zelfs de braafste burgers zich plots op de verkeerde manier gaan profileren. In het geval van Tommy is het geroddel wel te verstaan natuurlijk. Hij heeft serieuze feiten op zijn kerfstok. Maar zolang er geen bewijzen zijn blijft iemand onschuldig. Wat de publieke opinie ook beweert.

Jochem Geelen

‘Wallander: De brandstichter’ verschijnt dinsdag 30 juli 2013 op DVD (6 DVD-box Wallander – Volume 5).