Wallander: De gekwelde man – Wallander: Den orolige mannen (2013)

Regie: Agneta Fagerström-Olsson | 98 minuten | misdaad, drama, thriller | Acteurs: Krister Henriksson, Charlotta Jonsson, Leonard Terfelt, Signe Dahlkvist, Marika Lindström, Sten Ljunggren, Peter Andersson, Ingvar Hirdwall, Len Cariou, Douglas Johansson, Mats Bergman, Fredrik Gunnarsson, Malena Engström, Sven Ahlström, Lo Kauppi, Anneli Martini, Sten Elfström, Rolf Degerlund, Oskar Vretblad, Annika Kofoed, Alexander Öhrstrand

Met ‘De gekwelde man’ breide Henning Mankell een einde aan het fenomeen Kurt Wallander. De eigenwijze inspecteur uit Ystad leverde de Zweeds schrijver naamsbekendheid op in meer dan dertig landen. Ook de televisiefilms bleken een ongelofelijk succes. Zelfs de BBC nam zich de moeite om een eigen reeks op poten te zetten. De verfilming van het laatste boek blijkt de voorbode van een nieuwe serie afleveringen maar daarna is het definitief gedaan.

Wanneer een visser na dertig jaren het lichaam van zijn eigen zoon opvist wordt een oud incident uit de Zweedse historie opgerakeld. Alles heeft te maken met de aanwezigheid van een vreemde duikboot in de jaren tachtig in een meer. Volgens de visser werd er het één en ander in de doofpot gestopt. Een politiek en militair schandaal blijkt niet veraf.

Na een knappe en uitnodigende opening duikt onze favoriete inspecteur op. De introductie van Wallander doet echter vermoeden dat het Mankell menens is met het afscheid. In een dronken bui vergeet de agent zijn dienstwapen in een restaurant. Het levert hem vier weken schorsing op. Tijd genoeg om met zijn kleindochter te spelen zou je denken. Wanneer de schoonvader van dochter Linda verdwijnt grijpt Wallander echter opnieuw naar zijn speurdersinstincten om een stinkend potje te openen dat leidt naar de hogere kringen in Zweden.

Naarmate het verhaal vordert krijg je als kijker in de smiezen dat er duidelijk iets aan de hand is met Kurt Wallander. Er heerst turbulentie in zijn hoofd. De plots optredende mentale kortsluiting die hem regelmatig overvalt blijkt een stevige botsing met het leven. De tijd spaart niemand en Wallander beseft het maar al te goed. Dit nieuw gegeven geeft de kijker een naar gevoel mee. De toestand van de inspecteur is meteen het meest interessant aan deze aflevering. Het misdaadverhaal zakt halverwege stilletjes in elkaar door een gebrek aan dosering. We hebben al betere afleveringen gezien. Maar kijkbaar is Wallander: De gekwelde man’ zeker.

Jochem Geelen

‘Wallander: De gekwelde man’ wordt vertoond vanaf 27 juni 2013 in het kader van Crime on Tour, met marathon-voorstellingen in achttien steden in het weekend van 29 en 30 juni 2013 en verschijnt dinsdag 30 juli 2013 op DVD (6 DVD-box Wallander – Volume 5).