Wallander: De rouwvogel – Wallander: Sorgfågeln (2013)

Regie: Lisa Ohlin | 90 minuten | misdaad, drama, thriller | Acteurs: Krister Henriksson, Douglas Johansson, Charlotta Jonsson, Mats Bergman, Anja Lundkvist, Fredrik Gunnarson, Sven Ahlström, Stina Ekblad, Marianne Mörkc, Leonard Terfelt, Signe Dahlkvist, Linda Ritzén, Per Graffman, Johannes Bah Kuhnke, Rino Brezina, Olle Jansson, Lisa Linnertorp

Met ‘De rouwvogel’ valt het doek definitief over Wallander. Na ‘The Killing’ verdwijnt er opnieuw een iconische serie van het scherm. De leegte die overblijft zal ongetwijfeld snel terug ingevuld worden. Maar wij twijfelen eraan of het vervangend entertainment van een even hoog niveau zal zijn.
Wallander en zijn collega’s krijgen een flinke klap te verwerken. De crisis heeft ook het politieapparaat getroffen en overste Matsson kondigt een reorganisatie aan. Concreet betekent dit dat de afdeling in Ystad mogelijk opgedoekt wordt. Wallander heeft ondertussen al genoeg andere zorgen en probeert zijn hoofd er bij te houden. Wat in zijn toestand geen eenvoudige opgave blijkt. De vraag dringt zich steeds meer op of hij zijn job kan blijven uitoefenen.

Ondanks het slechte nieuws moet het team weer vol aan de bak. Paolo Salina, eigenaar van een restaurant en bijzonder vermogend, wordt bij zijn woning ontvoerd. Op het eerste gezicht lijkt dit een misdaad om geld. Maar is dit wel zo? Rond Salina heerst een waas van mysterie. De politie stelt al enige tijd vragen over de herkomst van zijn van fortuin. Maar nog nooit werden er criminelen feiten ontdekt. Wallander opent een vuil zaakje waarbij ook politiemensen betrokken zijn. Hulp krijgt hij in de vorm van een vrouwelijke collega. Maar wie valt er eigenlijk te vertrouwen?

‘De rouwvogel’ is een waardige afsluiter van de reeks. Een stevig plot, goed gedoseerde spanning en een verrassende ontknoping zorgen voor een heerlijke cocktail die we met plezier consumeerden. Maar het zijn vooral de laatste beelden van Wallander die bijblijven. Met een glimlach en een traan nemen we afscheid van de man die met zijn heerlijk tegendraads gedrag en volgehouden koppigheid ons memorabele tv-avonden bezorgde. Kurt, het ga je goed man….

En voor de duidelijkheid: Krister Henriksson is de enige echte Wallander. Fuck you Kenneth Branagh.

Jochem Geelen

‘Wallander: De rouwvogel’ verschijnt dinsdag 30 juli 2013 op DVD (6 DVD-box Wallander – Volume 5).