Wallander: Verdwenen – Wallander: Försvunnen (2013)

Regie: Leif Magnusson | 90 minuten | misdaad, drama, thriller | Acteurs: Krister Henriksson,Charlotta Jonsson, Signe Dahlkvist, Douglas Johansson, Mats Bergman, Fredrik Gunnarsson, Malena Engström, Sven Ahlström, Marianne Mörck, Gustaf Hammarsten, Liv Mjönes, Anna Wallander, Claudio Salgado, Isabella Lindquist, Sita Verma, Gabriel Flores Jair, Emelia Hansson, Johanna Flymén, Claes Hartelius, Barbro ‘Babben’ Larsson, Catherine Jeppsson, Hanna Nilsson, Johan Svensson, Monica Lindroth, Anette Sevreus

Wanneer een klein meisje verdwijnt, kan de nukkige Wallander opnieuw aan de bak. In zijn gekende stijl maakt de inspecteur jacht op de ontvoerder en krijgt hij de kans om iets uit het verleden recht te trekken.

Aan het begin van deze aflevering wordt de schorsing van Wallander opgeheven. Nu hij zijn dienstwapen terug heeft kan de bevolking van Ystad weer op beide oren slapen. De rust is echter van korte duur wanneer Ella Svedberg spoorloos verdwijnt op weg naar school. Als agenten haar fiets uit een rivier opvissen slaat de paniek toe. Een grote zoekactie levert weinig op. De besognes stapelen zich op na een nieuwe morbide tragedie. De vondst van een pen brengt Wallander terug naar vroeger en een onopgeloste zaak. Wat hebben deze twee cases met elkaar gemeen en waar is Ella?

Bij ‘The Killing’ wordt er gedurende verschillende afleveringen jacht gemaakt op één moordenaar. Een reeks als Wallander vraagt dat de scenaristen iedere keer opnieuw een ingewikkelde structuur opzetten om bij de dader te belanden. Het is dan ook begrijpelijk dat na dit vijfde seizoen de stekker eruit gaat. Wij kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat de sleur zijn intrede heeft gedaan. Wie goed oplet kan een soort van formule ontdekken en dat geeft een knauw aan het kijkplezier. Na een half uur hadden we al door hoe de vork in de steel zat. Het verhaal lijkt zo geplukt uit het betere handboek voor de whodunit.

Op het einde slaat de spanning eindelijk toe en de ontknoping past naadloos in de actualiteit. Bovendien constateren we met plezier dat er toch nog zekerheden in het leven zijn. Het onberispelijke acteerwerk van Krister Henriksson blijft een genot om naar te kijken. We willen er nog niet teveel aan denken… maar wat gaan we onze Zweedse ordehandhaver missen.

Jochem Geelen

‘Wallander: Verdwenen’ verschijnt dinsdag 30 juli 2013 op DVD (6 DVD-box Wallander – Volume 5).