Wanderlust (2012)

Regie: David Wain | 114 minuten | komedie | Acteurs: Jennifer Aniston, Paul Rudd, Malin Akerman, Justin Theroux, Ray Liotta, Kathryn Hahn, Lauren Ambrose, Alan Alda, Michaela Watkins, Joe Lo Truglio, Linda Lavin, Kerri Kenney, Patricia French, Todd Barry, Jordan Peele, Keith Allen Hayes, John D’Leo, Joel Rogers, Martin Thompson, Frank Scozzari

In de afgelopen jaren heeft de groep rondom producer Judd Apatow genoeg grappige komedies gemaakt – geen pleonasme, want niet altijd zo vanzelfsprekend – om voor elke nieuwe creatie hun publiek al klaar te hebben staan. Of ‘Wanderlust’ tot de klassiekers van Apatow gaat behoren, zoals ‘Bridesmaids’ en ‘Knocked Up’, is de vraag, want hier en daar mist de film de verfijnde uitwerking van de eerdere successen. Maar vanwege de fijne cast en crew, bijeengeplukt uit de verschillende komedies van de afgelopen jaren waar Apatow voor schreef of produceerde, is ‘Wanderlust’ zeker vermakelijk.

Het flinterdunne verhaal zal ook weinig personen storen, omdat er met het simpele plotgegeven (twee yuppen uit New York belanden in een hippiecommune) wel heel veel wordt gedaan. Helaas is de chemie tussen Paul Rudd en Jennifer Aniston vaak ver te zoeken, terwijl de twee los van elkaar beter tot hun recht komen. De herinnering aan de laatste seizoenen van de buitengewoon populaire televisieserie “Friends” was misschien geen gelukkige. Maar aangevuld met Alan Alda en Justin Theroux valt er genoeg te lachen, zeker als de mogelijkheden van de hippiecommune worden verkend. En zo komen we langs een nudist, een voormalig pornoactrice en vele mensen zonder grenzen; het zijn misschien clichés die Apatow en de zijnen hebben aangeboord om hun film op te baseren, maar ze weten ze wel te benutten. De gehele cast krijgt voldoende ruimte om te improviseren en hun karakters overdadig neer te zetten, en vooral Jennifer Aniston zal blij geweest zijn eens uit de band te mogen springen, in tegenstelling tot haar immer ingehouden personages in romantische komedies. Paul Rudd aan de andere kant behoort zo langzamerhand tot een van de meer bekende komediesterren van dit moment, en is vaak zichtbaar meer op zijn gemak, al stelen Theroux en Alda de show als de leider van de hippiecommune en de inmiddels bejaarde oprichter.

Al met al is ‘Wanderlust’ een vermakelijke komedie van de Apatow-stal – leuk, maar niet heel bijzonder – en doet het benieuwen naar wat hij nog in petto heeft de komende jaren.

Luuk Imhann

Waardering: 3

Bioscooprelease: 15 maart 2012
DVD-release: 15 augustus 2012