War Child (2008)

Regie: Karim Chrobog | 94 minuten | documentaire | Met: Emmanuel Jal

‘War Child’ is het verhaal van Emmanuel Jal, een jonge rapper die met zijn muziek de boodschap van zijn geschiedenis als kindsoldaat wil overbrengen. We kennen allemaal de verhalen over kindsoldaten, mede dankzij de stichting War Child, die geld inzamelt om de oorlog uit een kind te halen. Dat het niet mogelijk is om de oorlog helemaal uit een kind te halen, bewijst dit aangrijpende verhaal van Emmanuel Jal.

Emmanuel is geboren in Soedan ten tijde van de oorlog. Hij moest al snel met zijn familie vluchten naar het dorp van zijn grootmoeder. Hij werd met andere kinderen op een boot gezet naar Ethiopië, maar deze boot verongelukte. Emmanuel overleefde dit als een van de weinigen en er werd hem gevraagd of hij opgeleid wilde worden als soldaat. Hij stemde ermee in omdat hij wraak wilde nemen op alles wat er gebeurd was met zijn dorp. Vanaf dat moment wordt de geschiedenis van de jonge Emmanuel nog heftiger. Gelukkig komt hij goed terecht omdat hij een vrouw ontmoet die hem een nieuw en beter leven geeft.

Het verhaal van de film ‘War Child’ is op zichzelf al zeer aangrijpend, en dan kan het al bijna niets anders dan een zeer indrukwekkende film worden. Beelden van de oorlog en kindsoldaten worden afgewisseld met de verhalen van Emmanuel Jal zelf, die nu op een vrij nuchtere manier kan vertellen over zijn ervaringen. Hij gebruikt zijn ervaringen om andere mensen, met name kinderen, bewust te laten worden van de verschrikkingen die hem, en vele anderen, zijn overkomen. Hij vertelt zijn ervaringen in de vorm van rapmuziek waar hij over heel de wereld mee optreedt, en geld ophaalt voor de mensen in Soedan. De muziek van Emmanuel speelt ook een belangrijke rol in de film. De heftige beelden en verhalen worden afgewisseld met zijn registraties van zijn optredens op scholen of op podia en zijn verhalen in de vorm van een rap. Omdat het verhaal in de vorm van rap wat minder heftig overkomt en wat vrolijker gebracht wordt, relativeert dit de emotionele stukken. ‘War Child’ is een mooie, heftige documentaire, die zeker een blijvende indruk achterlaat. Je wordt er stil van.

Eveliene Sanders