War for the Planet of the Apes (2017)

Recensie War for the Planet of the Apes CinemagazineRegie: Matt Reeves | 140 minuten | actie, avontuur, science fiction, drama, thriller | Acteurs: Andy Serkis, Woody Harrelson, Steve Zahn, Karin Konoval, Amiah Miller, Terry Notary, Ty Olsson, Michael Adamthwaite, Toby Kebbell, Gabriel Chavarria, Judy Greer, Sara Canning, Devyn Dalton, Aleks Paunovic, Alessandro Juliani

Regisseur Matt Reeves nam in 2014 de serie van ‘Planet of the Apes’-prequels over van Rupert Wyatt. Dat eerste deel (‘Rise of the Planet of the Apes) was een zeer solide basis voor een interessante filmserie. Het nóg betere tweede deel bood kijkers een lesje sociologie in ‘Dawn of the Planet of the Apes’. Reeves neemt nu opnieuw plaats in de regiestoel, een risico. Hoe vaak is het namelijk niet het geval dat na twee prima delen in een serie, de derde een flinke stap terug blijkt te zijn (ja ‘The Dark Knight Rises en ‘Back to the Future Part III’, we hebben het over jullie). Fans van de serie kunnen echter hun hart ophalen. ‘War for the Planet of the Apes’ is namelijk een meer dan volwaardig einde van het conflict tussen mens en aap.

Wie bij die titel denkt aan grote veldslagen tussen de twee partijen komt echter bedrogen uit. De oorlog uit de titel vormt enkel de achtergrond voor apenleider Caesars (Andy Serkis) queeste voor wraak. Na jaren van vluchten wordt het charismatische hoofd van de apenkolonie namelijk gevonden door de kolonel (Woody Harrelson), die Caesar een vernietigende slag weet toe te brengen. Na twee films waarin Caesar van mensen leerde te houden, leert hij in dit derde deel een persoon haten. Dat is iets waar het personage ook mee zit en het zorgt voor een interessant conflict. In wezen slaat de oorlog in de titel zelfs een beetje op Caesars innerlijke strijd, kan hij zijn haat namelijk overwinnen of zal hij vervallen in de agressieve manieren die zijn soort eigen zijn?

Het mag eigenlijk geen verrassing meer zijn, maar Andy Serkis speelt eens te meer de sterren van de hemel als Caesar. Het feit dat de apen er ook dit keer weer realistischer uitzien draagt daar natuurlijk zijn steentje aan bij. Serkis blijft een genie in het tot leven wekken van computergegenereerde personages en blijkt flink wat collega’s in deze vorm van acteren gevonden te hebben. De grootste verrassing hierin is Bad Ape, gespeeld door Steve Zahn. Een laffe en onhandige aap die Caesar en de zijnen tegenkomen op hun reis, een personage dat heel snel heel vervelend had kunnen worden. Gelukkig vormt hij de zéér welkome komische noot in een vrij intens en aangrijpend geheel.

Want buiten Bad Ape valt er maar weinig te lachen in de film. Het is sterk duidelijk dat ‘Apocalypse Now’ een sterke invloed is geweest in de ontwikkeling van ‘War for the Planet of the Apes’. De kolonel, het personage van Harrelson, is in feite een nieuwe versie van de krankzinnige kolonel uit die eerder genoemde klassieker. Niet dat het kopieklus is geworden, Harrelson doet genoeg met de rol om hem eigen te maken en het publiek gelooft hem als de gedreven legeraanvoerder die iedere intelligente aap in het graf wil zien en bovenal de mensheid weer bovenaan de voedselketen wilt hebben.

De verwachtingen voor de film waren hoog, maar dit derde deel weet ze zonder twijfel tegemoet te komen en op momenten zelfs te overstijgen. Waar het echter mis gaat is het tempo van de film. De eerste helft is namelijk een avonturenprent waarin de nieuwe personages worden geïntroduceerd. De tweede helft speelt zich echter grotendeels op dezelfde locatie af, waardoor de kijker het gevoel bekruipt alsof er niet meer echt vooruit gegaan wordt. Het blijft wel allemaal interessant en aangrijpend, maar het verhaal had wat gestroomlijnder kunnen zijn.

Desalniettemin blijft ‘War for the Planet of the Apes’ een flinke voltreffer. Is het op momenten een beetje té sentimenteel? Natuurlijk, maar nu Caesar aan het eind van zijn verhaallijn is gekomen mag dat beetje melodrama geen smet zijn. Regisseur Matt Reeves brengt het bovendien met genoeg gevoel zonder zijn lessen sociologie teniet te doen. De laatste in de reeks ‘Planet of the Apes’-films is in ieder geval een geweldige afsluiter van een trilogie die menig filmavond in kan vullen.

Redactie Cinemagazine

Waardering: 4.5

Bioscooprelease: 13 juli 2017
VOD-release: 30 oktober 2017
DVD, blu-ray en 4K UHD blu-ray-release: 8 november 2017