Warm Spring-Nuan Chung (2003)

Regie: Wulan Tana | 90 minuten | drama | Acteurs: Zhang Yan, Tian Chengren, Hao Yang, Yu Weijie, Niu Wanxin, Wang Changhong, Song Wenlan, Liu Yinshu, Zhao Liansheng, Zhao Zhixiang, Hao Chanyoing, He Wenliang, Zhen Fei, Meng Xiangyun, Cui Wen, Gao Shiru

‘Warm Spring’ is een prachtig en meeslepend drama over het Chinese meisje Xiao Hua. Haar ouders en oma overlijden en als weesmeisje blijft ze alleen achter. Nog maar zes jaar oud, en ze heeft helemaal niets of niemand meer. Ze wordt in huis genomen door een pleegfamilie, maar die geven haar geen zorg. Ze krijgt niet tot nauwelijks te eten en wordt ook mishandeld en geslagen. Ten einde raad loopt ze weg. Totaal uitgeput wordt ze later gevonden, ver weg, door een dorpshoofd van een plaatsje aldaar. Het dorpshoofd probeert het meisje in een gezin in zijn dorp te plaatsen, maar alle families vrezen nog een mond te moeten vullen en willen haar niet. Uiteindelijk ontfermt de oudere vader van Baozhu zich over haar. Hij wil haar vertrouwen winnen en haar een thuis bieden, maar Baozhu en zijn vrouw, bij wie de oudere man woont, willen het meisje geen zorg bieden. Ook zij voelen zich benadeeld door haar komst, en laten dat het meisje zoveel mogelijk voelen. Ondanks de verwijdering die met zijn zoon optreedt, blijft de man, opa genoemd door Xiao Hua, al zijn liefde en zorg met haar delen. Op deze manier treedt een zeer innige band tussen hen op.

In de film zien we hoe het meisje opgroeit in een arm dorp, waar iedereen nauwelijks voor zichzelf kan zorgen. De oudere man doet wat hij kan, werkt heel hard, en deelt alles wat hij heeft, en meer, met haar. Zijn barmhartigheid is oprecht en zuiver. Ook het meisje heeft een bijzonder zuiver hart, op de goede plaats. Met liefde treedt zij alle ongenoegens, alle gemene streken van anderen, en alle miskenningen en vernederingen tegemoet. En deze oprechtheid blijkt ook haar sterkste kracht, waardoor anderen haar uiteindelijk langzaamaan, gaan bewonderen. De rol van Xiao Hua wordt op betoverende wijze ingevuld door Zhang Yan. Nergens is sprake van vals sentiment, onvolledigheid of verbeelding. En dit maakt de film dan ook zo waardevol. Het is zo geloofwaardig en oprecht, dat we allemaal onze levenslessen hieruit kunnen halen. Ook zijn de wijze gedachtes van opa zeer leerzaam. Met groot gevoel voor reflectie, filosofeert hij regelmatig over zichzelf. Het dorpshoofd zoekt compensatie voor zijn schuldgevoel, omdat hij zelf de zorg niet op zich durfde te nemen, hij zoekt naar extra eten voor het gezin. De gehele gemeenschap in de film reflecteert zichzelf, aan de hand van de goedheid van het weesmeisje en haar opa. Deze eenvoud is de kracht van de film. Alle beelden, dialogen, tempo en muziek is hierop gebaseerd en maakt de film ingrijpend en indrukwekkend. Misschien had het einde van het verhaal wat kleiner gehouden kunnen worden, maar de waardering voor de film is dan allang groot.

Sharon Vonk