Warrior (2011)

Regie: Gavin O’Connor | 140 minuten | actie, drama | Acteurs: Tom Hardy, Jennifer Morrison, Joel Edgerton, Noah Emmerich, Nick Nolte, Bryan Callen, Denzel Whitaker, Kevin Dunn, Kurt Angle, Frank Grillo, Gavin O’Connor, Fernando Chien, Jake McLaughlin, Kevin Christy, Brenna Roth, Jeff Hochendoner, Vanessa Martinez, Maximiliano Hernández, Laura Kenley Chinn, Liam Ferguson

Wie van een afgeschraapt verhaal iets maakt dat op een potig drama lijkt, heeft talent. Regisseur Gavin O’ Connor pikt in ‘Warrior’ het juiste ritme op en levert een intelligente mix tussen familietragedie en sportgeweld af. Het zaadje dat ooit geplant werd door ene Sylvester Stallone in ‘Rocky’ groeit onder leiding van O’ Connor en met behulp van een explosieve cast uit tot een moderne variant van het underdog principe. Deze prent mikt met harde uppercuts van emotionele uitbarstingen en fysiek contact de kijker verschillende keren naar het canvas.

Deze keer niet één maar twee potentiële nobodies die zich uit de shit mogen opwerken. Pikant detail daarbij is het gegeven dat het om twee broers gaat die elkaar niet kunnen luchten en lijnrecht tegenover elkaar staan. Paddy Conlon (Nick Nolte) schrikt zich een hoedje wanneer opeens verloren zoon Tommy (Tom Hardy) opdaagt. Deze vluchtte jaren geleden met zijn moeder om te ontsnappen aan de uitbarstingen, ingegeven door alcoholmisbruik, van zijn vader. De ex-marinier wil meedingen voor de hoofdprijs van een groots MMA toernooi, Sparta genaamd. In de sport Mixed Martial Arts bekampen twee vechters elkaar in een kooi tot er eentje opgeeft of knock-out wordt gemept. Tommy heeft een doel en wil graag dat zijn ouweheer hem opnieuw traint. Paddy gaat maar al te graag in op het voorstel om de band met zijn  zoon te herstellen. Ook diens andere zoon Brendan (Joel Edgerton) smeedt plannen om deel te nemen. Voor deze leraar is het evenement een manier om zijn gezin  te onderhouden. De twee broers hebben moeite met hun plotse hereniging en de fantomen uit het verleden die opgerakeld worden. Een ultieme familieclash lijkt onafwendbaar.

De balans tussen persoonlijk drama en de knokpartijen wordt in stand gehouden tot het laatste half uur. Vanaf dan kraken ribben en botsen afgetrainde granieten rompen in verschroeiend tempo met elkaar. De opbouw tot de grote finale zit gevarieerd in elkaar en enkele hartverscheurende scènes zorgen voor een klik om de aanwezige clichés te negeren en ‘Warrior’ voor vol aan te zien. Tom Hardy imponeert als grommende en schuimbekkende getergde ziel. Nick Nolte sleept op zijn oude dag terecht een Oscarnominatie uit zijn prestatie. Het tafereel in de hotelkamer tussen vader en zoon zorgt voor vochtige ogen. Joel Edgerton biedt uitstekend weerwerk als humane huisman. Het wat onrealistische verloop van de gevechten zijn we na afloop van de film al vergeten. Wat blijft zijn de fenomenale acteurs en de puike regie.

Jochem Geelen

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 6 oktober 2011
DVD- en blu-ray-release: 15 februari 2012