Warriors Two-Zan Xian Sheng Yu Zhao Qian Hua (1978)

Regie: Sammo Hung | 91 minuten | actie, drama | Acteurs: Sammo Hung, Leung Ka Yan, Casanova Wong, Fung Hak On, Yeung Sing Ng, Lau Ka Wing, Lee Hoi Sun, Yeung Wai, Shek Tin

Dat de vechtkunst van Sammo Hung bijna ongeëvenaard is, weet iedereen die ooit een van zijn films gezien heeft. En al diegenen weten ook dat zijn gevoel voor humor ongeëvenaard is maar dan in de negatieve zin van het woord. Wat een slappe grappen maakt deze man toch! Enfin, als Sammo´s verplichte stukje nonsens voorbij is, kan de film echt beginnen en bevinden we ons in een overleg van een groep criminelen onder leiding van Mr. Mo. Deze laatste is tot grote verbazing van zijn trawanten de plaatselijke bankier geworden. Gelukkig voor hen blijkt de bank slechts een dekmantel te zijn voor de grootse plannen die Mr. Mo voor zichzelf en de stad in petto heeft. Helaas is er voor de burgemeester geen plaats in plannetje en zal hij uit de weg geruimd moeten worden.

De toevallig passerende kassier Hua vangt het gesprek op en besluit de burgemeester te waarschuwen. Hij krijgt slechts een hulpje van de burgemeester te spreken en deze vraagt hem de volgende dag naar het rivierhuis te komen om deze zaak verder te bespreken. Naïef als hij is, volgt de kassier deze opdracht zonder vragen op. Eenmaal gearriveerd bij het rivierhuis blijkt dat het hulpje hem erin geluisd heeft en moet hij het opnemen tegen een overmacht. De jonge kassier weert zich kranig, maar mist de skills om echt weerstand te bieden. Er rest hem niets dan te vluchten.

Zwaar gehavend wordt hij opgevangen door Fei Chun (Sammo Hung), die hem naar zijn meester, Mr. Tsang, brengt. De criminelen, die ondertussen de macht in de stad hebben gegrepen, zijn echter niet van plan de kassier tot rust te laten komen. Om hem te lokken, besluiten ze dan ook om zijn moeder te vermoorden. Daarmee is het eerste klassieke thema aan de orde gekomen: wraak. Dit betekent zeker niet dat een dergelijke moord en een mogelijk rouwproces verder uitgediept worden. Integendeel, het is niet meer dan een gegeven. Bovendien is er in een film als deze helemaal geen tijd voor dergelijke dramatiek Hua moet wraak daarmee en snel ook! Daarvoor moet hij echter wel zorgen dat zijn vaardigheden naar een hoger plan getild worden en hij vraagt Mr. Tsang of hij diens leerling mag worden. Deze heeft aanvankelijk zijn bedenkingen, maar geeft toch toe. En zie daar het tweede klassieke thema: de meester en zijn leerling. De lessen in de eeuwenoude kunst van de Wing Chung door Mr. Tsang zijn prachtig weergegeven. Hua moet tot het uiterste gaan om het niveau van concentratie te bereiken dat nodig is om een goede vechter te worden. Tijdens de training moeten Hua en Fei Chun geblinddoekt met elkaar strijden wat naast mooie beelden natuurlijk ook weer de paar slappe grappen van de stiekem kijkende Fei Chun oplevert.

Het thema van wraak wordt nog verder uitgediept wanneer Mr. Tsang op zeer lage wijze te grazen genomen wordt door de criminelen. Hij vecht tot het uiterste, maar zelfs zijn sublieme vechtkunst is niet opgewassen tegen valse spelletjes. Fei Chung, Hua en het nichtje van Mr. Tsang besluiten de criminelen terug te pakken. Het is misschien geen verrassing dat dit gaat eindigen in een gigantische knokpartij, maar des te verrassender zijn de verschillende technieken die getoond worden. Met name Mr. Mo blijkt meer in zijn mars te hebben dan gedacht.

‘Warriors Two’ is een fantastische film, die zeker tot de klassiekers in zijn soort behoort. De schitterende beelden en schitterende technieken kunnen gewoon niet gaan vervelen. Bij films als deze draait het niet zozeer om het verhaal, hoewel de klassieke themas van wraak en de meester-leerling verhouding nooit ontbreken, maar gaat het om de scènes. En die scènes zijn reeds gesteld zeer geslaagd. Niettemin, een half puntje aftrek voor de slappe grappen.

Boudewijn de Boe