Wasted Youth (2011)

Regie: Argyris Papadimitropoulos, Jan Vogel | 98 minuten | drama | Acteurs: Harris Markou, Ieronymos Kaletsanos, Arthouros Kiviliov, Jason Wastor, Syllas Tzoumerkas, Maria Kyrozi, Maria Skoula, Marissa Triandafyllidou, Yannis Tsortekis, Yannis Economides, Themis Bazaka, Tania Savopoulou

‘Wasted Youth’ volgt de levens uit één dag van de 16-jarige Harris en de oudere vader Vasilis. De levens van de twee zijn erg verschillend. Vasilis is een verantwoordelijke huisvader en mist de durf risico’s te nemen. Hij gaat daarbij gebukt onder allerlei frustraties, zoals een dochter die opstandig is en collega’s die de spot met hem drijven. De onbezonnen Harris daarentegen haalt uit het leven wat er in zit. Hij houdt zich enkel bezig met skaten, meisjes en hangen met vrienden. Zijn vader moet hem erop wijzen dat hij zijn zieke moeder al in geen dagen bezocht heeft. Maar daar staat tegenover dat het de jongeman makkelijk is vergeven en iedereen met hem wegloopt.

Pas in de laatste filmscène komen de verhaallijnen bij elkaar. Door de parallelverhalen sla je als kijker onherroepelijk aan het vergelijken en begin je je af te vragen welke van de twee hoofdpersonen nu een verloren jeugd heeft of heeft gehad. Is het leven van Vasilis een gevolg van zijn losbandige verleden? Of had hij vroeger eens wat meer van het leven moeten genieten, zoals Harris nu doet? Of is het juist Harris die wel eens wat meer met zijn leven mag doen dan enkel skaten en feesten? Je weet als kijker dat de verschillende verhaallijnen uiteindelijk bij elkaar moeten komen. Het is een gegeven dat je de hele film bezighoudt. Enerzijds levert dat, zeker op het eind van de film, spanning op. Anderzijds vraag je je gedurende de film ook wel eens af waar het met het verhaal heen gaat en wat nu eigenlijk het punt van de verteller is.

Regisseurs Argyris en Jan Vogel zeiden in een verklaring dat kijkers wellicht zullen denken dat ‘Wasted Youth’ een waargebeurd verhaal is dat is gebaseerd op de aanloop naar de rellen in Athene in december 2008. Dat is volgens hen echter niet zo, hoewel ze wel een sterk geëngageerde film wilden maken. De makers wilden met de film een impressie geven van de getergde staat van de hedendaagse mentaliteit van Atheners: gefrustreerd, moe, verward, bang en boos. “De film moest gemaakt worden, nu of nooit,” aldus de makers. Hoewel het gebrek aan een vastomlijnd verhaal op sommige momenten storend is, is ‘Wasted Youth’ een goed geschoten film. De beelden blijven fascineren en ‘Wasted Youth’ wordt ook steeds spannender naarmate het einde nadert, zonder dat daar direct aanleiding voor lijkt te zijn. Zeker de moeite van het kijken waard.

Bram Semeijn