Water (2005)

Regie: Deepa Mehta | 112 minuten | drama, romantiek | Acteurs: Sarala, Buddhi Wickrama, Rinsly Weerarathne, Iranganie Serasinghe, Hermantha Gamage, Ronica Sajnani, Manorama, Rishma Malik, Meera Biswas, Vidula Javalgekar, Seema Biswas, Lisa Ray, Sanoja Bibile, Dolly Ahluwalia, John Abraham

India, 1938: een totaal andere samenleving dan we in Nederland kennen. Een samenleving waar vrouwen een last worden, als hun man gestorven is. Dat is de basis van het verhaal over de achtjarige Chuyia (Sarala), die na het overlijden van haar veel oudere echtgenoot terecht komt in een ashram – leefgemeenschap – voor weduwen. Hier zal ze volgens Indiase traditie de rest van haar leven moeten doorbrengen. Chuyia, die ervan overtuigd is dat haar ouders haar weer zullen ophalen, brengt een hoop leven in de brouwerij. Ze raakt bevriend met Kalyani (Lisa Ray), de jongste weduwe van de ashram die verliefd wordt op Gandi-volgeling Narayan (John Abraham).

Met dit verhaal schetst ‘Water’ een beeld van een cultuur die velen niet kennen, maar waar volgens Deepa Mehta wel degelijk aandacht aan besteed moet worden. Niet zozeer omdat deze vrouwen het in de jaren 30 van de vorige eeuw het zo slecht hadden – wat natuurlijk wel het geval was- maar omdat veel weduwen in India tegenwoordig nog steeds uitgesloten worden van de rest van de samenleving. Samen met ‘Fire’ (1996) en ‘Earth’ (1998) is ‘Water’ onderdeel van de elemententrilogie van Deepa Mehta. Omdat ‘Earth’ de nodige kritiek kreeg vanuit de traditionele Hindu-gemeenschap was het niet mogelijk om ‘Water’ in India te filmen. De film is daarom onder een nep werktitel volledig gefilmd in Sri Lanka.

Deepa Mehta is afkomstig uit India, maar emigreerde in 1973 naar Canada. Ze werkt tegenwoordig zowel vanuit Canada als haar geboorteland en wordt ze wel de stem van het moderne India genoemd. Dialogen zijn in ‘Water’ van ondergeschikt belang. De zaken die er echt toe doen, worden slechts duidelijk door de beelden: Chuyia wiens hoofd wordt kaalgeschoren, omdat ze weduwe is; Kalyani die per bootje ’s nachts de rivier oversteekt, omdat ze zich aan de overkant moet prostitueren en zo een deel van het inkomen voor de ashram moet verzorgen. Het zijn beelden die duidelijk maken hoe het leven van weduwen in India er uit zag, beelden waar je verdrietig van wordt. En dat is precies wat Deepa Mehta wil. Sarala, het meisje dat de rol van Chuyia speelt, komt uit Sri Lanka en sprak voor de film geen woord Hindi. Ze heeft haar tekst volledig uit het hoofd moeten leren. De jonge Sarala zet hiermee een buitengewone acteerprestatie neer. Ondanks de taalbarrière overtuigt ze als de energieke Chuyia en steelt zo je hart. Ook de mooie Lisa Ray weet je te pakken. Als Kalyani en Narayan verliefd worden, hoop je van harte dat de twee samen gelukkig kunnen worden, ook al duiden alle omstandigheden erop dat dit niet zal gebeuren. De identificatie met de hoofdpersonen zorgt ervoor dat het verhaal ongelofelijke indruk maakt. Geheel terecht is ‘Water’ in 2007 dan ook genomineerd voor de Oscar voor de beste buitenlandse film.

Wietske Uneken