Waterrat (2018)

Regie: Arjen Rooseboom | 14 minuten | korte film, thriller | Acteurs: Beaudine Borggreve, Zippora Peters, Robert Scheepers, Wouter Vooys

Zussen Cindy (Beaudine Borggreve) en Rosa (Zippora Peters) gaan zwemmen bij zwembad ‘Het Druppeltje’, waar ze geholpen worden door een wat vreemde medewerker (Robert Scheepers). Ze hebben nog een half uurtje voor sluitingstijd, maar ineens gaan de lichten uit en blijkt de deur vergrendeld te zijn. Dan komen de zussen erachter dat er een monster in het zwembad zit, dat alleen onder water gezien kan worden.

Regisseur Arjen Rooseboom maakte in 2018 deze korte film, die nog geen kwartier duurt. De premisse wordt in een aantal regels voorafgaand aan de film uitgelegd: de overheid en leger experimenteren met ‘portals’ naar een andere dimensie en soms komt er iets uit die andere dimensie onze kant op. Die pech hebben Cindy en Rosa als ze nog even willen ontspannen.

De film werd gemaakt voor 700 euro en geschoten op één locatie. 95% van de plot speelt zich af in en rond het zwembad zelf. Het vergezochte, maar best vermakelijk bedachte scenario, wordt zo veel mogelijk uitgewrongen. De zussen in hun zalmkleurige bikini’s krijgen nauwelijks ontsnappingsmogelijkheden en ze worden telkens opnieuw gedwongen om opnieuw het water in te gaan.

Zelfs binnen de al behoorlijk opgerekte grenzen (ook van de dimensies) wil het niet echt geloofwaardig worden. Dan was Rooseboom beter op dreef met ‘Grimas’ uit 2012. Tegelijk mag hij ook wel wat credits krijgen: wat kun je immers met een budget van 700 euro? Toch nog wel wat, met inventief camerawerk en het uit alle mogelijke hoeken filmen van het zwembad. De hoofdrolspeelsters winnen geen prijzen met hun conversaties aan het begin, maar ze weten hun angst en spanning wel goed over te brengen. Door het ‘onverwachte’ einde krijgt de film een extra halve ster erbij.

Hans Geurts

Waardering: 2.5