Watu Wote: All of us (2017)

Recensie Watu Wote: All of Us CinemagazineRegie: Katja Benrath | 22 minuten | korte film, drama | Acteurs: Barkhad Abdirahman, Faysal Ahmed, Mahad Ahmed, Abdiwali Farrah, Charlie Karumi, Alex Khayo, Gerald Langiri, Justin Mirichii, Saada Mohammed, Douglas Muigai, Adelyne Wairimu

‘Watu Wote’ (2017) is een sterke korte film over de spanningen tussen christenen en moslims in Kenia. We volgen Abdirashid Adan op een busreis naar Somalië. De christelijke Abdirashid voelt zich duidelijk niet op haar gemak en wantrouwt de overige islamitische passagiers. Ze blijft op haar zelf, wil geen water kopen van de islamitische verkoper in de bus, en wekt daarmee de ergernis van medereiziger Salah Farah, die haar hierop aanspreekt. Abdirashid verdedigt zich door te vertellen dat haar man en kinderen zijn vermoord door moslims. Salah toont begrip maar voelt zich ook beledigd en houdt een latere toenaderingspoging van Abdirashid af. Kortom, het is geen gezellige boel in de bus en dan dreigt er ook nog het altijd aanwezige gevaar van terreurbeweging Al-Shabaab.

En dat is ook precies wat er gebeurt, de bus wordt gestopt door een gewapende bende die alle passagiers dwingt uit te stappen. Abdirashid krijgt nog net op tijd een hoofddoek omgedaan door de vrouw naast haar. De reizigers worden onder druk gezet om de christenen in de groep te verklikken, en op dat moment staat Salah op om met gevaar voor eigen leven de leden van Al-Shabaab van repliek te dienen.

‘Watu Wote’ weet in zeventien minuten (de lange aftiteling niet meegerekend) een volwaardig verhaal neer te zetten dat de kijker meeneemt naar een uiterst spannende climax. En dan is er nog tijd over voor een epiloog van beeld en tekst die ons onder andere vertelt dat “Watu Wote’ op een ware gebeurtenis is gebaseerd. ‘Watu Wote’ nuanceert het beeld dat christenen en moslims overal en altijd als vijanden tegenover staan.

Alberto Ciaccio

Waardering: 4

Vanaf 21 februari t/m 12 maart 2018 is in 23 bioscoopzalen door heel Nederland een exclusief programma van ‘Oscar Nominated Short Films’ in de categorieën ‘Animatie’ en ‘Live-Action’ te zien, uitgebracht door ShortsTV.