Waz (2007)

Regie: Tom Shankland | 105 minuten | horror, thriller, misdaad | Acteurs: Stellan Skarsgård, Melissa George, Ashley Walters, Tom Hardy, Paul Kaye, John Sharian, Selma Blair, Barbara Adair, Peter Ballance, Sally Hawkins, Lauren Hood, ‘Sean’ Brian Jordaan, Sheila Kerr, Michael Liebman, Joshua O’Gorman, Alibe Parsons, Robert Phillips, Marcus Valentine, Michael Wildman, Larry Cowan, Laurence Doherty, Roy McManus, Igor Smiljevic, Alvin Charles

‘Waz’ is een mix van een grimmige politiethriller in de stijl van ‘Se7en’, waarin een duo politieagenten de jacht op een seriemoordenaar opent, en de meer recentere martelhorrorfilms als ‘Saw’ en ‘Hostel’. Gelukkig ligt de nadruk meer op het politieaspect, dan de folterscènes, want op een zoveelste bloederig pijnfestijn zit bijna niemand te wachten. Toch zitten er naarmate de film vordert een paar in waarbij je ongetwijfeld je kiezen op elkaar zult zetten.

Melissa George (’30 Days of Night’) speelt de rol van Helen Westcott, een jonge politieagente die net aan veteraan Eddie Argo (Stellan Skarsgård) is gekoppeld. Eerste plaats van misdrijf is de haven, waar het lijk van een zwangere vrouw ligt, vriendin van een gangsterbaasje. In haar buik zijn de letters ‘W∆Z’gekerfd. Met zo’n visitekaartje moet het wel een seriemoordenaar zijn, aldus Argo, en wanneer het vriendje van het slachtoffer gevonden wordt, met eenzelfde bloederige inscriptie, is de zaak een feit. De film heeft nog meer raakvlakken met films als ‘Se7en’ en ‘Saw’: ook hier wil de moordenaar de slachtoffers een lesje leren. De wetenschapper George R. Price en zijn vergelijking op het gebied van genetica wordt op inventieve wijze in de film geïntegreerd. Het draait om een keuze: zou je de liefste persoon in je leven vermoorden als je daarmee je eigen leven kunt redden? Een interessante vraagstelling, die je zonder meer aan het denken zet. De moordenaar wil deze theorie staven en heeft hiervoor hele logische beweegredenen.

‘Waz’ doet denken aan politiethrillers uit de jaren zeventig, vroege jaren tachtig. De film speelt zich af in New York, maar is ook opgenomen in Europese steden als Belfast. Ook de cast is, op Selma Blair na, on-Amerikaans. De grauwe, groezelige sfeer is subliem en overtuigend neergezet. Vooral de scènes in het huis van heroïnehoer Elly Carpenter (Sally Hawkins) doen authentiek aan. Haar rol in het geheel wekt diepe emotionele reacties op. De acteurs leveren prima werk af. Melissa George is wellicht nog wat te onervaren om de zware rol te dragen, maar het feit dat zij doet denken aan Charlize Theron, en niet alleen vanwege haar uiterlijke gelijkenis, mag voldoende bewijs zijn van haar talent. Stellan Skarsgård weet ook te imponeren in zijn rol en zet de kijker regelmatig op het verkeerde been. Dat is eveneens de kracht van de film: ook al weet de kijker al halverwege de film whodunnit, het waarom is nog onduidelijk. De psychologische aspecten van de film zijn dan ook erg sterk. ‘Waz’ heeft ook een plottwist, iets dat bijna verplicht lijkt in dit soort films, maar deze is zo onverwacht dat het effect daarvan een behoorlijke impact heeft.

Monica Meijer