We Are Still Here (2015)

Regie: Ted Geoghegan | 84 minuten | horror | Acteurs: Barbara Crampton, Andrew Sensenig, Lisa Marie, Larry Fessenden, Monte Markham, Susan Gibney, Michael Patrick Nicholson, Kelsea Dakota, Guy Gane, Elissa Dowling, Zorah Burress, Marvin Patterson, Connie Neer, Samantha Buckman, Richard Barry

Na de tragische dood van hun tienerzoon bij een auto-ongeval, besluiten Paul en Anne Sacchetti om in het rustige, landelijke New England aan een nieuw leven te beginnen. Wat het rouwende koppel echter niet weet, is dat het huis dat ze betrekken al meer dan een eeuw bezeten wordt door een wraakzuchtige geestenfamilie. Daarbovenop gedragen ook de buren zich nogal vreemd. Welke andere duistere geheimen probeert de ogenschijnlijk vreedzame dorpsgemeenschap te verbergen? Van alle kanten belaagd moeten de Sacchetti’s zowel met de levenden als de doden strijd leveren. Maar kunnen ze hun ziel en die van hun overleden zoon nog redden?

‘We Are Still Here’ is qua plot een rasechte spookhuisfilm die op het eerste gezicht weinig nieuws onder de zon brengt. Wat wel gelijk opvalt is dat het verhaal vooral draait om een echtpaar van middelbare leeftijd, een toch wat afwijkende keuze in het doorgaans vooral door jonge personages bevolkte moderne horrorgenre. De film begint vrij rustig met beelden van besneeuwde landschappen en het interieur van het oude huis dat de twee hoofdprotagonisten betrekken na de tragische dood van hun zoon. Door zich aanvankelijk te beperken tot wat griezelverhalen en milde schrikeffecten, lijkt ‘We Are Still Here’ zich te ontwikkelen tot een bedachtzaam opgebouwde en weinig originele spookfilm die het meer van de suspense dan van de zwaardere horrorelementen moet hebben. Tot het traag voortkabbelende verhaal opeens, zonder vooraankondiging en eigenlijk als een donderslag bij heldere hemel, ontaardt in een splatterfest waarbij het bloed rijkelijk stroomt en de nodige personages op zeer onplezierige wijze aan hun eind komen. De gore doet soms een beetje denken aan een subtielere, met wat meer finesse gebrachte variant op het werk van de Italiaanse cultregisseur Lucio Fulci en is best effectief. De plotwendingen werken niet altijd optimaal en ondanks dat je pas na de aftiteling precies weet hoe de vork in de steel zit, zullen meer ervaren kijkers al eerder vermoeden in welke richting de film manoeuvreert. Het acteerwerk (de belangrijkste vertolkers hebben al een horrorverleden) is niet groots, maar ook niet tenenkrommend slecht.

Een wereldfilm is ‘We Are Still Here’ niet, maar het is wel duidelijk waarom de prent van veel recensenten toch redelijke tot goede kritieken krijgt. De film is overduidelijk een ode aan de grindhouse-horror uit de jaren tachtig van de twintigste eeuw en best een redelijk pruimbaar allegaartje van psychologische en meer plastische gruwelen.

Frank Heinen

‘We Are Still Here’ is vanaf dinsdag 8 december 2015 beschikbaar op VOD.