We Are Your Friends (2015)

Regie: Max Joseph | 96 minuten | drama, romantiek, muziek | Acteurs: Zac Efron, Wes Bentley, Emily Ratajkowski, Jonny Weston, Shiloh Fernandez, Alex Shaffer, Jon Bernthal, Alicia Coppola, Wiley M. Pickett, Jon Abrahams, Molly Hagan, Brittany Furlan, Vanessa Lengies, Rebecca Forsythe, Joey Rudman, Kelsey Formost, Scarlett Benchley, Devon Barnes, Rob Silverman, Timothy Granaderos

Als wereldbekende DJ ligt de wereld aan je voeten, iets waar velen van dromen. Zo ook Cole Carter (Zac Efron) in ‘We Are Your Friends’. Hij droomt van een carrière in de elektronische muziekscene. Volgens Cole heb je een laptop, een beetje talent en één goede track nodig om te slagen in deze wereld. Dat laatste mist Cole nog. Regisseur Max Joseph laat in zijn eerste speelfilm de zoektocht zien naar de juiste track.

Cole groeit samen met zijn drie vrienden op in de San Fernando Valley, net aan de andere kant van heuvels van Hollywood. Ze willen niets liever dan het grote geld verdienen en weg uit deze buurt. Het wachten is op de doorbraak van Cole. Tot die tijd moeten ze echter hun geld verdienen met het promoten van clubs en het gratis draaien in de club. Het talent van Cole wordt gelukkig opgepikt door gevestigd DJ James Reed die hem onder zijn hoede neemt. De zoektocht naar de juiste track levert natuurlijk de nodige problemen op. De vrienden van Cole hebben een voorliefde voor drank, drugs en vrouwen en ook de vriendin van James brengt het hoofd van Cole op hol. Via James komt Cole uiteindelijk beetje bij beetje bij het leven wat hij graag wil hebben. Hij mag draaien op feesten en krijgt in de studio van James de mogelijkheden tot het maken van muziek. Zijn succes heeft ook een keerzijde en daarbij verwatert het contact tussen Cole en zijn jeugdvrienden steeds meer. Niet een bepaald originele opzet van het najagen van de Amerikaanse droom.

Toch is het interessant om te zien hoe het er in de electronic dance wereld aan toe gaat. Ondanks dat de plot niet heel origineel is, zijn er weinig andere films gemaakt over dit onderwerp. ‘We Are Your Friends’ geeft daarmee een boeiend kijkje in de wereld van de DJ-scene met bijvoorbeeld een kleine beginnersles over het perfecte aantal ‘beats per minuut’ en een opzet van de juiste track. De muziek die gebruikt wordt zorgt ervoor dat de kijker meegenomen wordt in de wereld die om muziek, drank en vrouwen draait. Zo ook de de hit We Are Your Friends (Justice 2006) die gelijk voor de herkenning zorgt. Beetje bij beetje komen we iets over de hoofdpersonen te weten. Maar helaas geeft Max Joseph deze personages weinig diepgang mee. Het blijft aan de oppervlakte; we krijgen weinig te weten over ze. Cole woont bijvoorbeeld sinds zijn vijftiende bij zijn vriend, maar waarom krijgen we niet horen. Echt meeleven met de karakters gaat daardoor niet altijd even makkelijk.

Hoewel ‘We Are Your Friends’ qua verhaal niet heel veel nieuws vertelt, zetten de acteurs de verhaallijn prima neer. De film heeft het voordeel dat het een relatief onderbelicht onderwerp heeft en dat de cast aantrekkelijk is om naar te kijken, maar ‘We Are Your Friends’ is helaas niet meer dan een film die de oppervlakkigheid laat zien van de muziekscène, waarin snel geld verdienen belangrijk is geworden en daarmee weinig diepgang biedt.

Marjolein Linstra

Waardering: 2

Bioscooprelease: 27 augustus 2015
VOD-release: 24 december 2015
DVD- en blu-ray-release: 18 december 2015