We Bought a Zoo (2011)

Regie: Cameron Crowe | 124 minuten | komedie, drama, familie | Acteurs: Matt Damon, Scarlett Johansson, Thomas Haden Church, Colin Ford, Maggie Elizabeth Jones, Angus Macfadyen, Elle Fanning, Patrick Fugit, John Michael Higgins, Carlo Gallo, J.B. Smoove, Stephanie Szostak, Michael Panes, Kym Whitley, Todd Stanton, Lauren Sanchez, Peter Riegert, Roberto Montesinos

Regisseur Cameron Crowe is vooral bekend van zijn autobiografische werk ‘Almost Famous’, maar in zijn eerste familiefilm ‘We Bought A Zoo’ laat hij zijn talent pas echt tot wasdom komen. In een mierzoete vertelling zoals we van Crowe gewend zijn, vertelt hij het waargebeurde verhaal van een weduwnaar die samen met zijn zoon en dochter in een huis trekt en de dierentuin in verval die op het land ligt erbij neemt, en vervolgens gaat opknappen.

Hoofdrollen zijn er voor de eindelijk volwassen geworden Matt Damon en Scarlett Johansson, al is het vooral de premisse van de film die het publiek moet lokken. De acteurs hebben weliswaar zichtbaar plezier in hun rollen, maar zijn van ondergeschikt belang aan de verschillende dieren die de film rijk is. Crowe laat samen met scenariste Aline Brosh McKenna niets aan het toeval over om duidelijk te maken dat dit de feelgoodfilm van het jaar moet worden. Een goede keuze was het ook om cinematograaf Rodrigo Prieto – immer werkzaam bij Alejandro González Iñárritu – in te schakelen, aangezien hij de film overstelpt met een zacht en warm kleurenpalet. De soundtrack van de IJslandse Sigur Rós-zanger Jónsi, aangevuld met oude en nieuwe klassiekers van Bob Dylan, Neil Young en Bon Iver is misschien door zijn wat moeilijke samenstelling het enige minpuntje te noemen. Verder is er geen vuiltje aan de lucht.

Zo stroomt en kabbelt de film ruim 2 uur rustig door, maar is geen seconde vervelend. Zelfs door alle filmwetten te volgen en er geen geheim van te maken alle clichés van een familiefilm graag te willen volgen, levert Crowe nog een bijzondere film af, en dat is een talent. Het lijkt erop dat de regisseur van ‘Jerry Maguire’ en ‘Vanilla Sky’ zo eindelijk zijn label als eeuwig talent achter zich kan laten en zich een volwassen cineast mag noemen, met deze film voor het hele gezin over een ongewoon avontuur. Risicoloos vermaak zal de een het vinden, maar ‘We Bought A Zoo’ is prachtig, fijn en zoet als honing.

Luuk Imhann

Waardering: 4.5

Bioscooprelease: 19 april 2012
DVD- en blu-ray-release: 29 augustus 2012