We Can’t Live Without Cosmos – Mi ne mozhem zhit bez kosmosa (2014)

Regie: Konstantin Bronzit | 16 minuten | animatie, korte film, drama

De Russische Konstantin Bronzit is één van de meest veelzijdige animators van het moment. Zijn films zijn allemaal fundamenteel anders zowel qua stijl als inhoud. Zo heb je het Oscargenomineerde ‘Lavatory Lovestory’, een korte animatiefilm, hand getekend met simpele zwarte stiftlijnen. Daarnaast is er ‘The God’, een absurdistische kortfilm waarin het computergeanimeerde bronzen standbeeld van de Hindoestaanse God Shiva geïrriteerd raakt door een vliegje. En dan is er nu dus ook ‘We Can’t Live Without Cosmos’, een iets klassieker uitgevoerde animatieflm over twee astronauten in training die daarnaast ook elkaars beste vrienden zijn.

‘We Can’t Live Without Cosmos’ maakt geen gebruik van gesproken woorden, maar het verhaal is vrij eenvoudig en dus makkelijk te volgen. In een kwartier tijd krijg je het op het eerste zicht luchtige en grappige verhaal te zien van aspirant-astronauten nr. 1203 en nr. 1204, die ook buiten hun opleiding de beste vrienden zijn. De twee zijn de uitblinkers van het team en scoren goed op elke test. Wanneer één van hen uiteindelijk uitgekozen wordt om gelanceerd te worden in een raket, neemt het verhaal een trieste wending.

Deze geanimeerde kortfilm is hand getekend op papier en vervolgens omgezet in 2d-animatie. De beelden en de tekenstijl zijn erg toegankelijk, wat ervoor zorgt dat Bronzit met deze film een groot publiek aan kan spreken. Het duurt echter een tijdje voor het bij de kijker doordringt hoe diep deze film je kan raken. De humor zorgt als het ware voor een buffer om de intrieste emoties van het hoofdpersonage te maskeren. In z’n tragikomedie is ‘We Can’t Live Without Cosmos’ hartverscheurend. Toch laat de film een warm gevoel bij de kijker achter omdat de scènes vaak oprecht grappig zijn in hun simpliciteit en omdat de emoties zo oprecht en authentiek overkomen. Bronzit ontroert dus zonder te deprimeren. Het is uitkijken naar de volgende van dit Russische talent.

Esca van Blarikom