We’re the Millers (2013)

Regie: Rawson Marshall Thurber | 110 minuten | komedie, misdaad | Acteurs: Jennifer Aniston, Jason Sudeikis, Will Poulter, Emma Roberts, Ed Helms, Nick Offerman, Kathryn Hahn, Molly C. Quinn, Tomer Sisley, Matthew Willig, Luis Guzmán, Thomas Lennon, Mark L. Young, Ken Marino, Laura-Leigh, Crystal Nichol, Dickson Obahor

Dit is wat de douanebeambte ziet: een gelukkig gezin. Vader, moeder, twee kinderen, in een RV op terugreis vanuit Mexico. Zo moet het overkomen. In werkelijkheid kijkt hij naar de goedlachse drugdealer die een gezin – bestaande uit een stripper, een dakloze en een nerd – bij elkaar geraapt heeft om de tot de nok met drugs volgepropte camper over de grens te smokkelen. Niks is wat het lijkt in ‘We’re the Millers’.

Als softdrugsdealer David Clark zijn buurjongen Kenny Rossmore bijstaat in een opstootje waarbij de dakloze Casey Mathis wordt lastig gevallen door een groep mannen, mengt hij zich met de verkeerde mensen. Zo naïef als Kenny is, roept hij in paniek dat David een dealer is en dat wekt de ongure interesse bij de groep onrustzaaiers. Want waar drugs is, is geld. David wordt beroofd van zijn gehele voorraad en verdiensten. Drugsbaron en -leverancier Brad Gurdlinger krijgt er lucht van en is op z’n zachtst gezegd niet gecharmeerd van dit nieuws. Hij doet hem een voorstel: een kleine hoeveelheid drugs vanuit Mexico de grens over smokkelen en daarmee is de rekening vereffend. Aangezien David geen kant op kan, accepteert hij het voorstel. Maar hoe krijg je een lading hasj veilig de Amerikaanse grens over?

Nadenkend op de trap van hun appartementencomplex probeert hij samen met Kenny op een ingenieus plan te komen. Op dat moment rijdt een oude RV de straat in met daarin een All-American burgerlijk gezin die de weg vraagt maar de straat blokkeert. Door hun degelijke voorkomen ontlopen ze een boete voor fout parkeren en de agent wenst ze vriendelijk een fijne reis toe. Dit schouwspel brengt David op het lumineuze idee om in die truttige vermomming af te reizen naar Mexico. Maar waar vind je een moeder, een zoon en een dochter binnen een dag? In het complex woont Rose O’Reilly, een stripper met betalingsachterstanden en immuun voor de flirtpogingen van David. Hij biedt haar 30.000 dollar om de moeder van het gelukkige gezin te spelen. Kenny wordt gecast als onbenullige zoon en de opstandige dochterrol wordt vertolkt door de dakloze Casey die voor 1000 dollar mee doet met het toneelstuk.

Na een metamorfose van truttige kapsels, bandplooibroeken en parelkettingen zijn de nieuwbakken “Millers” er klaar voor. Na enige aanpassingsproblemen van hun nieuwe lifestyle, rijden ze zonder problemen de Mexicaanse grens over in hun enorme camper. Ze arriveren bij een groot en zwaar beveiligd landgoed en David zet zijn eerste stappen als burgerlijk vaderfiguur richting handlanger One-Eye. De ongezouten Mexicaan observeert David en hij voldoet helemaal aan de omschrijving van brave huisvader die zijn baas Pablo Chacon had doorgegeven. Tijd om de smokkelwaar mee te nemen en de RV wordt volledig volgeladen met balen hasj, iets waar David niet over was ingelicht. Hij dacht meer aan smokkelwaar in het formaat van een sporttas. Dit legt extra druk op de ketel, want de grens oversteken met honderden kilo’s aan hasj is van een heel ander kaliber. Maar zo gemakkelijk als ze kwamen, verlaat het gezin het landgoed vol goede moed. Pablo Chacon arriveert ondertussen met zijn “huisvader” smokkelaar en hoort dat de lading al is opgehaald. De klopjacht op de Millers wordt ingezet en een triggerhappy Mexicaanse drugsbaron in je kielzog maakt het gezinsleven er niet bepaald gelukkiger op.

Als je denkt dat ‘We’re the Millers’ een gezellige, familiare roadtrip film is, kom je bedrogen uit. Van grof taalgebruik tot zeer sensuele stripacts waar Jennifer Aniston (“Friends”) menig fan mee zal verblijden tot banale humor en gênante dialogen tussen swingende medekampeerders. Jason Sudeikis (‘Hall Pass’) is zeer comfortabel in dit genre en hij draagt de film het meeste uit. De eerdere collaboratie tussen Aniston en Sudeikis in ‘Horrible Bosses’ wordt ook nu op prettige wijze voortgezet. Regisseur Rawson Marshall Thurber (‘Dodgeball, The True Underdog Story’) weet inmiddels raad met komedies die over de grens van het moraal gaan. Sudeikis maakt tijdens de veelbesproken werkplaatsstripscène van Aniston gebruik van de fourth wall, door even met een gelukzalige grimas de kijker te attenderen hoe fijn zijn beroep is. Britse nieuwkomer Will Poulter geeft de productie wat familiaire diepgang en zijn aandoenlijkheid past prima bij zijn kleine-broertjesuitstraling. Opstandige hobo Casey voegt weinig inhoud toe aan het toenemende gezinsgevoel en Emma Roberts heeft weinig ruimte gekregen om haar rol verder uit te diepen. Ondanks dat de film aaneengeregen is met clichés en scheldkanonnades is ‘We’re the Millers’ een bovengemiddelde frisse komedie waarbij familiebanden worden herschikt.

Lisette van der Meij

Waardering: 3

Bioscooprelease: 29 augustus 2013
DVD- en blu-ray-release: 22 januari 2014