Weather Wars – Storm War (2011)

Regie: Todor Chapkanov | 91 minuten | actie, thriller, science fiction | Acteurs: Jason London, Wes Brown, Erin Cahill, Stacy Keach, Stanton Barrett, Jesse de Luna, Miles Doleac, Robert Grimm, Gary Grubbs, Indigo, Nick Jones Jr. Lauren Michele, Ritchie Montgomery, Lance E. Nichols, Heather Robbins

De mogelijkheid om het weer te kunnen beïnvloeden; veel mensen zien er geen nadelige gevolgen van in. Elke dag zon, nooit meer regen en elk jaar een Elfstedentocht, het klinkt voor velen te mooi om waar te zijn. Dat deze mogelijkheid, wanneer het bij de verkeerde persoon in handen terechtkomt, desastreuze gevolgen kan hebben blijkt uit de film ‘Weather Wars’. Want wanneer de geflipte wetenschapper Marcus (Stacey Keach) de mogelijkheid om het weer te beïnvloeden tegen de mensheid gebruikt breekt de hel uit.. Marcus was voorheen een klimaatexpert werkzaam voor de Amerikaanse regering. Zijn project om het weer te controleren moest door bezuinigingen echter geschrapt worden, iets wat Marcus nooit heeft kunnen verwerken. Nadat hij bij de overheid op non-actief werd gesteld is hij dan ook in zijn eentje met de ontwikkeling van deze technologie doorgegaan en heeft hij gezworen om, met de hulp van het weer, wraak te nemen op de personen die verantwoordelijk voor zijn ontslag waren. De enige personen die hem nog kunnen stoppen zijn David (Jason London) en Jacob (Wes Brown), zijn twee zoons, en zijn voormalige assistente Samantha (Erin Cahill).

‘Weather Wars’ is helaas niet meer dan de zoveelste science fiction film, waarin de wereld met de ondergang bedreigd wordt, geworden. Binnen dit genre, waarin het al lastig genoeg is om nog onderscheidend te zijn, doet de film weinig pogingen om op te vallen. Nadat de kwade Marcus erin geslaagd is om op de eerste twee personen op zijn lijst wraak te nemen, blijft eigenlijk alleen nog senator Aldrich (Lance E. Nichols) over. Probleem is dat Aldrich in direct contact met het witte huis staat en dus geen eenvoudig slachtoffer is. Marcus laat zich hierdoor echter niet afschrikken en de hele bevolking moet buigen voor zijn zoektocht naar wraak.
Qua verhaal is ‘Weather Wars’ vaak maar een vreemde aaneenschakeling van gebeurtenissen. Nadat Marcus met behulp van blikseminslagen en tornado’s een aantal van de bekendste gebouwen van Washington (onder andere het Capitool en Lincoln Memorial) heeft vernietigd, weet hij wel erg makkelijk uit handen van de politie en FBI te blijven. Ook het feit dat hij zomaar zwaarbewaakte gebouwen weet binnen te dringen is niet geloofwaardig. De FBI in ‘Weather Wars’ toont sowieso maar weinig daadkracht en lijkt het allemaal wel prima te vinden dat hun land met de ondergang bedreigd wordt. Ook het feit dat het lot van de hele wereld in de handen van drie mensen in de leeftijdscategorie begin twintig ligt is nogal vreemd, iets meer daadkracht en aanwezigheid van de Amerikaanse regering had wel gemogen, al was het alleen maar voor de geloofwaardigheid goed geweest. De extreme weerseffecten zelf worden ook maar weinig overtuigend in beeld gebracht en de vele blikseminslagen en andere weersomstandigheden jagen nergens angst aan en imponeren zelden.

Wat overblijft is dan ook een film die eigenlijk maar weinig te bieden heeft. De karakters van de hoofdpersonen zijn vrij oppervlakkig, de twee broers zijn tegenpolen van elkaar en over het karakter van Samantha kom je eigenlijk niks te weten. Meeleven met de personages zul je dan ook zelden en ook de vader-zoonrelatie die later in de film wordt uitgewerkt voelt als een open deur aan, wat eigenlijk voor de hele film geldt. Het genre van ‘rampenfilms’ heeft door de jaren heen al genoeg matige films opgeleverd en ‘Weather Wars’ voegt zich maar wat graag aan dit gezelschap toe. Het is misschien nog niet eens zozeer dat de film alles enorm slecht doet, het uiteindelijke resultaat is simpelweg heel mat en niet meer dan een verplicht nummertje en dat is minstens net zo pijnlijk.

Martijn Scheepers

‘Weather Wars’ verschijnt dinsdag 24 januari 2012 op DVD.