Weekend (2011)

Regie: Andrew Haigh | 97 minuten | drama, romantiek | Acteurs: Tom Cullen, Chris New, Laura Freeman, Vauxhall Jermaine

Een romantisch drama over twee mannen uit Newcastle die verliefd op elkaar worden en een weekend lang nauwelijks van elkaars zijde wijken – het zal niet direct volle zalen trekken. Het door Andrew Haigh geschreven, geregisseerde en gemonteerde ‘Weekend’ uit 2011 verdient echter een groot publiek. Verliefdheid werd namelijk zelden zo authentiek in beeld gebracht. De thematiek van deze film reikt veel verder dan de standaard ‘gay issues’. Liefde is universeel, romantiek en genegenheid ook. ‘Weekend’ gaat over twee eenzame mensen die elkaar weten te vinden en tussen wie het klikt, ook al duurt hun ontmoeting zoals de titel al aangeeft maar kort. Dat het hier toevallig twee mannen betreft, is enerzijds niet relevant maar anderzijds toch cruciaal voor de film.

Het leven van Russell (Tom Cullen) is weinig enerverend. Hij werkt als badmeester in het plaatselijke zwembad, woont in een eenvoudige flat en heeft veel vrienden. Zijn beste vriend is zijn pleegbroer Jamie, de enige die hij verteld heeft dat hij op mannen valt. Naar de buitenwereld toe houdt Russell zich op de vlakte. Dat hij zichzelf niet durft te zijn, maakt hem eenzaam. Na weer een avond lastige vragen te hebben ontweken, duikt hij een homobar in. Daar loopt hij Glen (Chris New) tegen het lijf en de vonk springt direct over. De twee belanden samen in bed. Op het oog lijkt het een one night stand, maar als Glen voor hij vertrekt een taperecorder tevoorschijn haalt om Russell te laten vertellen over zijn ervaringen (hij wil er een kunstproject van maken), leren de twee elkaar al dan niet gewild toch beter kennen.

Wat begint als een nacht wilde seks, krijgt steeds meer diepte en betekenis. Russell en Glen staan compleet verschillend in het leven. De een durft nog steeds niet openlijk voor zijn geaardheid uit te komen, de ander schreeuwt het letterlijk van de daken. Waar de romanticus Russell op zoek is naar de ware liefde en een serieuze relatie, is Glen verbitterd door ervaringen uit het verleden. Hij gelooft niet in relaties. Haigh stipt weliswaar enkele maatschappijkritische zaken aan waar homoseksuelen tegenaan lopen, maar vermijdt dat zijn film een politiek pamflet wordt. De connectie tussen twee mensen, dat is hier de rode draad. Daarom is ‘Weekend’ een genre-overschrijdend drama, dat ook buiten de homogemeenschap een publiek verdient. Grote kracht is de geloofwaardigheid en de echtheid van de personages en hun onderlinge relatie. Seksscènes worden niet geschuwd, maar vormen een volkomen logisch vervolg op de gebeurtenissen ervoor en zijn een oprechte uiting van liefde. Het is ook fijn dat de situatie niet romantischer wordt gemaakt dan het is. Ook hierin benadert Haigh zijn verhaal realistisch en nuchter.

Een relatiedrama staat of valt met sterk acteerwerk. ‘Weekend’ wordt gedragen door twee geweldige nieuwkomers, van wie we ongetwijfeld nog veel gaan horen. Zowel Cullen als New zijn volkomen geloofwaardig in hun rol. Cullen is de sympathieke en gevoelige Russell, die een wat melancholische indruk maakt. Achter zijn soms wat dromerige blik gaat een wereld aan emoties schuil. Hij is op zoek naar een soulmate, iemand met wie hij een relatie kan opbouwen zoals de buitenwereld dat van hem verwacht. New speelt de ogenschijnlijk zelfzekere Glen, die uit zelfbescherming een pantser heeft opgeworpen om maar niet gekwetst te worden. Beiden gebruiken (soft) drugs om hun eenzaamheid te vergeten en hun pijn te verzachten. Hun onderlinge aantrekkingskracht is geloofwaardig. Deze levensechte personages dragen de film met verve. Je gaat om ze geven en hoopt dat ze voor altijd bij elkaar blijven.

‘Weekend’ levert zeker het nodige stof tot nadenken. Over wat bepaalde verwachtingspatronen met mensen doen en hoe mensen altijd maar in hokjes gestopt worden. Boven alles is dit echter een realistisch portret van twee mensen die bij elkaar de liefde, genegenheid en verbintenis vinden waar ze al zo lang naar op zoek waren. De film is hartverwarmend zonder sentimenteel te zijn en weet romantici van alle pluimage aan te spreken. Wat je geaardheid ook is. ‘Weekend’ verdient absoluut een groot publiek!

Patricia Smagge

Waardering: 4

Bioscooprelease: 5 april 2012
DVD-release: 13 september 2012