Weg van jou (2017)

Recensie Weg van jou CinemagazineRegie: Jelle de Jonge | 98 minuten | komedie, romantiek | Acteurs: Katja Herbers, Lykele Muus, Carly Wijs, Maarten Heijmans, Imanuelle Grives, Elise Schaap, Guy Clemens, Margot Ros, Patrick Stoof, Leny Breederveld, Bas Hoeflaak, Nick Golterman, Pepijn Scheneveld, Sergio Herman

Voor de gemiddelde bekende Nederlander houdt Nederland op waar de Randstad eindigt. Zelfs als ze in ‘de provincie’ geboren zijn, vluchten ze zodra het kan naar Amsterdam, Rotterdam, Den Haag of Utrecht om daar hun heil te zoeken. Natuurlijk is daar meer te doen voor mensen die in de entertainmentwereld werkzaam zijn. Maar om nou neerbuigend te doen over alles wat buiten de Randstad ligt… De romantische komedie ‘Weg van jou’ (2017) speelt op een aardige manier met dat misplaatste gevoel van meerderwaardigheid. De Rotterdamse Evi (Katja Herbers) woont in een schitterend penthouse, waar vandaan ze uitkijkt over de skyline van Rotterdam. Ze heeft een leuke baan bij een internationaal aan de weg timmerend bouwbedrijf, dat gespecialiseerd is in weg- en waterbouw, en staat bovendien op het punt een grote promotie te maken. Aangezien het bedrijf net een grote klus in Rio de Janeiro heeft binnengehaald, ziet Evi zichzelf al zitten met een cocktail aan de Copacabana. Ook haar vriend Lennart (Lykele Muus) rekent zich al rijk. Maar dan blijkt haar leidinggevende Renate (Carly Wijs) heel andere plannen met haar te hebben. Een belangrijke opdracht krijgt ze zeker. Alleen niet in zonnig en mondain Rio, maar in de Hollandse klei van Zeeuws Vlaanderen. Is dat even een tegenvaller!

Met frisse tegenzin vertrekt Evi naar Zeeuws Vlaanderen, waar haar bedrijf de grootste zeesluis van Europa wil bouwen. Zonder Lennart, want geen haar op z’n hoofd dat hij zich in de zompige Zeeuwse klei begeeft… Als Evi deze klus nou even snel fikst, dan mag ze daarna misschien alsnog naar Rio. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Ten eerste verstaat ze de mensen niet, ten tweede voelt ze zich er totaal niet op haar plek. De Zeeuwen moeten niets hebben van haar verwende Randstedelijke gewoontes en gebruiken; ze zijn nuchter, recht door zee en standvastig. Evi ontdekt al snel dat deze mensen niet zomaar hun huizen uitgaan omdat zij daar zo nodig een sluis wil bouwen. Er is een actiegroep, die zich niet zomaar gewonnen geeft. Woordvoerder van het gezelschap is de mysterieuze schipper Stijn (Maarten Heijmans), met wie Evi al een paar keer een aanvaring heeft gehad. Zolang Evi zich krampachtig vasthoudt aan haar Randstedelijke visie op de wereld, gaat ze hier niks voor elkaar krijgen. Langzaam ontdooit ze dan ook. Ze leert de mensen beter kennen, gaat de prachtige natuur waarderen en ervaart wat de charme is van het Zeeuwse leven. Daarbij ontluiken bovendien warme gevoelens voor Stijn. Maar dan staat Lennart ineens op de stoep van haar Zeeuwse huurhuisje…

De watersnoodramp van 1953, mosselen en onverstaanbare accenten. Zo ver reikt Evi’s kennis van Zeeuws Vlaanderen. En wellicht ook die van een groot deel van het kijkerspubliek. Dat is precies de reden waarom Jan Lievens ongeveer vijf jaar geleden met het idee kwam de regio op de kaart te zetten met een film. “Veel mensen kennen onze streek gewoonweg niet. Het wordt tijd om dat te veranderen.” Dankzij crowdfunding en steun van lokale sponsors kon ongeveer de helft van het totale budget van 1,8 miljoen euro bijeen worden gebracht. Lievens produceerde de film samen met Nynke van der Ploeg; voor het bewerken van het scenario werd onder anderen Anna Drijver ingeschakeld. De regie is in handen van Jelle de Jonge (‘Bon Bini Holland’, 2015). Een select gezelschap Zeeuws-Vlamingen, die een voorpremière mochten bijwonen, heeft alvast verheugd gereageerd op ‘Weg van jou’; hun regio spat van het doek. Naarmate de film vordert, wordt de schoonheid van het Zeeuwse landschap steeds duidelijker belicht. Enerzijds stoer, nuchter en het toonbeeld van eenvoud, anderzijds een land van bourgondiërs, levensgenieters en prachtige natuur.

Als ode aan Zeeland in het algemeen en Zeeuws-Vlaanderen in het bijzonder is ‘Weg van jou’ zeker geslaagd. Maar ook als romantische komedie is deze film zeker genietbaar, niet in de laatste plaats dankzij de uitstekende cast. Door onder andere Margot Ros, Patrick Stoof en Guy Clemens gespeelde nevenpersonages geven humor en zelfs een hint van absurdisme aan het geheel. Daarnaast zien we Peter Bolhuis, Imanuelle Grives, Elise Schaap en de Zeeuws-Vlaamse meesterkok Sergio Herman in luchtige bijrollen. Maar dit is toch echt de film van Katja Herbers en Maarten Heijmans. Herbers weet de transitie die haar personage meemaakt invoelbaar te maken; aanvankelijk vinden we haar een arrogant en verwend nest, die neerkijkt op de Zeeuwen. Zodra ze haar ogen opent en haar yogamatje en oordopjes opzij legt om de Zeeuwse natuur en cultuur te snuiven, ontdooit ze. Heijmans stal ons hart met zijn meer dan indrukwekkende vertolking van Ramses Shaffy in de serie ‘Ramses’ (2014), die hem terecht een Gouden Kalf en een International Emmy Award opleverde. Een rol in een romkom is andere koek, maar ook daar draait Heijmans zijn hand niet voor om. Hij steelt elke scène waarin hij zit.

Natuurlijk kunnen we ook kanttekeningen plaatsen bij ‘Weg van jou’. Het genre van de romantische komedie blinkt doorgaans niet uit in originaliteit en ook in dit geval zie je van mijlenver al aankomen waar het verhaal naartoe gaat. Hier en daar zien we overbodige en overdreven symboliek (het letterlijk laten overslaan van de vonk wanneer er een lampje vervangen wordt bijvoorbeeld, dat is echt te veel van het goede) en op de hoofdpersonen na zijn de personages oppervlakkig uitgewerkt. De boodschap – zet die schermpjes eens uit en ervaar de échte wereld – is ook niet nieuw of origineel, maar wel helemaal van deze tijd. ‘Weg van jou’ pretendeert geen vernieuwende film te zijn, maar fijn vermaak waarin een onderbelichte maar prachtige streek in Nederland de show mag stelen. En dat is gelukt.

Patricia Smagge

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 19 oktober 2017
VOD-release: 8 maart 2018
DVD- en blu-ray-release: 9 maart 2018