Welcome (2007)

Regie: Anees Bazmee | 160 minuten | actie, drama, komedie, romantiek, musical | Acteurs: Akshay Kumar, Nana Patekar, Anil Kapoor, Mallika Sherawat, Katrina Kaif, Feroz Khan, Paresh Rawal, Malaika Arora, Vijay Raaz

Ha, gelukkig! Dit keer geen slappe remake van een Amerikaanse film, een “diepe” of goedbedoelde boodschap, tenenkrommend melodrama, of zoetsappige romantiek. Nee, ‘Welcome’ is een vlotte, vrolijke komedie met een perfecte cast en een gezonde dosis zelfspot. Deze amusante Bollywoodfilm speelt met de clichés uit dit “genre” en geeft de kijker daadwerkelijk het gevoel alsof hij met open armen verwelkomd wordt. Alsof hij net als de acteurs en actrices onderdeel vormt van deze doldwaze film. Een film die niet altijd de juiste noot raakt en zeker een half uur te lang doorgaat, maar die zonder twijfel op vele momenten een glimlach op het gezicht van de toeschouwer zal weten te toveren.

‘Welcome’ is duidelijk herkenbaar als Bollywoodfilm: Er is spontane zang en dans aanwezig, een goede dosis romantiek, humor, en de film kent een speelduur van een kleine drie uur. Maar waar deze elementen de Westerse kijker soms tegen het verkeerde been kunnen stoten omdat de bombast en het melodrama van het scherm druipen, is hier alles heel goed te accepteren omdat het allemaal ingekapseld is in een zelfbewuste context. Alles wordt namelijk met een vette knipoog gepresenteerd. Wanneer onze held Akshay Kumar een brandend gebouw binnenloopt en daar in slow motion de mooie vrouw in nood ontdekt, maakt de regisseur van deze verplichtte vorm op een komische manier gebruik. De vrouw slaat namelijk de vlammen van zich af en breekt enkele houten latjes door, maar allemaal in diezelfde “romantische” slow motion. En de uiteindelijke reddingsactie van Kumar loopt niet helemaal zoals hij – en de kijker – het zich had voorgesteld.

De gangsters vormen hun hele eigen sitcom, met bizarre maniertjes en grappige tics – zoals de uitroep “control”, of de wijze van het afzetten van de (erg cheesy) bril van een van hen. En iedereen heeft de ideale rol toegewezen gekregen de gangsters zijn niet intimiderend, maar zijn grappige wannabe’s en vriendelijke “reuzen” en doen wat ze moeten doen. Kumar is ook goed op zijn plek als ideale schoonzoon, en Katrina Kaif is oogverblindend als de begeerlijke Sanjana.

Malikka Sherawat doet het op zich ook prima als Rajivs verloofde die roet in het eten gooit, maar haar personage lijkt er wat met de haren bij gesleurd te zijn en vanaf haar introductie in het verhaal wordt het allemaal wat te vol en te langdradig, verhaaltechnisch gezien. De eerste circa twee uur van ‘Welcome’ hebben precies de juiste balans wat betreft screwballmomenten, romantiek, actie, en plotwendingen. Ook zijn de personages wel redelijk afgerond, al worden er in het begin van de film kiemen geplant voor mogelijke latere ontwikkelingen. Het laatste uur komt een beetje over alsof er aan de “verplichting” van de normale epische speelduur voldaan moest worden terwijl het verhaal al af was. Ineens wordt de focus van de film grotendeels verschoven naar de gangsters in plaats van het romantische stelletje en lijkt er een ander verhaal behandeld te worden dan datgene wat al die tijd was opgebouwd en uitgewerkt.

Het is een onfortuinlijke smet op een verder zeer aangename film. Hoewel het toch een beetje een kwestie wordt van de film “uitzitten”, heeft de laatste akte – of tweede helft – toch niet heel veel negatieve invloed op de uiteindelijke beleving van de film. ‘Welcome’ is te onweerstaanbaar om dit gedeelte van de film een groot probleem te laten zijn. De film is één grote show en de kijker is uitgenodigd om mee te feesten.

Bart Rietvink