West Side Story (2021)

Recensie West Side Story (2021) CinemagazineRegie: Steven Spielberg | 156 minuten | drama, muziek | Acteurs: Ansel Elgort, Rachel Zegler, Ariana DeBose, David Alvarez, Rita Moreno, Brian d’Arcy James, Corey Stoll, Mike Faist, Josh Andrés Rivera, Iris Menas, David Aviles Morales, Ricardo Zayas

Er is al een tijdje een trend gaande van remakes, reboots en re-releases van bestaande films. Na 30 jaar kwam er een vervolg op ‘Mad Max’, de tiende ‘Fast & Furious’ film is in de maak, Disney zet al hun klassieke tekenfilms om in life-action en ook in Nederland rollen er jaarlijks een aantal romantische komedies van de band, met in 2022 zelfs een re-boot van ‘Costa!’ Het is tegenwoordig wachten op de volgende nieuwe versie van een reeds bekend concept, waarbij in het verleden behaalde boxoffice resultaten de voornaamste motivatie lijken. Toch is dit niet altijd het geval, zo bewijst Steven Spielberg met zijn interpretatie van de filmklassieker ‘West Side Story’ uit 1961 van Jerome Robbins. Spielbergs remake is namelijk een waardige toevoeging aan de filmcanon, die het origineel respecteert maar niet vereert.

Het verhaal van ‘West Side Story’ is gebaseerd op de gelijknamige musical en is een moderne vertelling van Shakespeare’s alom bekende tragedie “Romeo en Julia” over de verboden liefde tussen twee jongeren uit rivaliserende families. De films spelen zich af in New York van de jaren 50, waar straatbendes het tegen elkaar opnemen in de strijd om de macht in hun buurt.

Ook in Spielbergs versie nemen de Amerikaans-Poolse Jets, onder leiding van Riff (Mike Faist), het op tegen de Puerto Ricaanse Sharks, de bende van Bernardo (David Alvarez). Midden in deze strijd ontmoeten Tony (oprichter en oud-lid van de Jets) en Maria (het jonge zusje van Bernardo) elkaar op een feestje. Hun liefde drijft de spanningen tussen de bendes naar z’n toppunt, dat in een groots gevecht voor eens en voor altijd moet worden beslist. Maar als Tony en Maria tussen beiden willen komen, loopt dat tragisch af.

Hoewel Spielbergs remake qua plot dichtbij de klassieker uit 1961 blijft, is de nieuwe film wel degelijk in een modern jasje gestoken. Allereerst is het in de huidige tijd vanzelfsprekend dat de Puerto Ricanen door mensen van kleur worden gespeeld, en niet door witte bruin-geschminkte acteurs zoals in 1961. Vooral Rachel Zegler in de rol van Maria valt op door haar fijne, natuurlijke spel en haar prachtige stem. Voor de fans is het gezicht van de inmiddels 90-jarige Rita Moreno een welkome herkenning; in het origineel was ze de enige Puerto Ricaanse met een rol van betekenis (een rol waar ze de Oscar voor Beste Vrouwelijke Bijrol voor won!), nu is ze onderdeel van een sterke en inclusieve cast in een rol speciaal voor haar geschreven.

De muziek van ‘West Side Story’ is (gelukkig) grotendeels gelijk gebleven, maar de dansscènes zijn strakker en leven meer dan in het origineel. De haast perfecte choreografieën worden door Spielberg op knappe manier versterkt met een dynamische cameravoering, waardoor de dansscènes als uitgebalanceerde dialogen in het geheel passen. Het is aan alles merkbaar dat de filmmaker een groot fan is van Jerome Robbins film én van de originele musical. Gelukkig is Steven Spielberg zelf ook een meester in de film: ‘West Side Story’ blijft trouw aan zijn voorgangers, maar met de juiste aanpassingen is het een eigentijdse, geslaagde remake geworden.

Julia van Berlo

Waardering: 4

Bioscooprelease: 9 december 2021
VOD-release: 2 maart 2022 (Disney +)