What Happened to Monday (2017)

Recensie What Happened to Monday CinemagazineRegie: Tommy Wirkola | 123 minuten | actie, misdaad, drama | Acteurs: Noomi Rapace, Glenn Close, Willem Dafoe, Marwan Kenzari, Christian Rubeck, Pål Sverre Hagen, Tomiwa Edun, Cassie Clare, Cameron Jack, Clara Read, Kirsty Averton, Lucy Pearson, Nadiv Molcho

Het jaar is 2043. Overbevolking zorgt voor wereldwijde hongersnood en leed. De mensheid wendt zich tot genetisch gemodificeerd voedsel om het exploderend aantal mensen te voeden. Maar ook dit blijft niet zonder gevolgen: het gentech voedsel veroorzaakt de geboorte van meerlingen en genetische afwijkingen. Er wordt daarom een wet aangenomen, The Child Allocation Act, die mensen toestaat maar één kind te krijgen. De overige kinderen worden ingevroren voor wanneer betere tijden aanbreken. In deze wereld wordt een zevenling geboren en, in het geheim, groot gebracht.

Regisseur Tommy Wirkola (‘Dead Snow’, ‘Hansel & Gretel: Witch Hunters’) brengt in ‘What Happened to Monday?’ een dystopische toekomst tot leven waarbij een zevenling, die niet mag bestaan, in het geheim toch een normaal leven probeert te leiden. Karen Settman sterft terwijl ze bevalt van een identieke zevenling (Noomi Rapace). Haar vader, Terrence Settman (Willem Dafoe) vindt een manier om de geboorte verborgen te houden voor het Child Allocation Bureau, de uitvoerende macht van de Child Allocation Act, en ze alleen op te voeden. Omdat het een zevenling betreft, geeft hij ze elk een naam van een weekdag. Dertig jaar later leven ze goed samen en zijn ze goed op elkaar afgestemd. Echter, op een dag komt Monday niet meer thuis. Bang dat ze door het Child Allocation Bureau, geleid door de wetenschapper Nicolette Cayman (Glenn Close) en bijgestaan door de sadistische Jerry (Pål Sverre Hagen), is ontdekt, gaan de overige zes op onderzoek uit en ontwarren ze een mysterie dat het daglicht niet kan verdragen.

Het lijkt alsof het verhaal van ‘What Happened to Monday’ het idee van China’s One-Child policy als startpunt heeft genomen en deze heeft verdraaid tot een maatschappij waar een repressief regime met de harde hand de mensen dwingt tot gehoorzaamheid. Het interessante hiervan is dat je steeds wordt geconfronteerd met de vraag ‘Is het echt zo slecht?’ De meest wrede oplossingen worden verkocht als ‘for the greater good’, maar hoe ver ga je hierin en verliest de mensheid zo de eigen menselijkheid?

Het was, volgens Tommy Wirkola, niet gemakkelijk om zeven versies van Noomi Rapace (Millennium series, ‘Prometheus’) te maken, allemaal met hun eigen persoonlijkheden, terwijl ze tegen zichzelf acteert. Echter, Noomi Rapace is in al haar rollen overtuigend en geeft zich altijd helemaal over aan haar karakters. Ook hier draagt ze de film, met haar acteertalent, op de schouders en kunnen we als kijker focussen op het verhaal in plaats van ons te storen aan zeven identieke gezichten. Ook Glenn Close vertolkt haar rol prima als de blonde en steriel-ogende Nicolette Cayman, het stereotypisch beeld van een keiharde wetenschapper die niet bang is haar menselijkheid ondergeschikt te maken aan een wiskundige formule. Met haar dialogen over de hongersnoden en de harde beslissingen die moeten worden genomen overtuigt ze de kijker van de ernst van de situatie en doet ze ons twijfelen over onze eigen perspectieven en welke beslissingen we zouden nemen.

En natuurlijk gaat de aandacht ook uit naar onze eigen Nederlandse Marwan Kenzari (‘Wolf’, ‘Ben-Hur’), in de rol van Adrian Knowles, die een Gouden Kalf voor zijn rol in ‘Wolf’ kreeg en in deze film een belangrijke rol vervult. Jammer genoeg heeft hij niet zoveel ruimte om zijn talent te laten zien.

‘What Happened to Monday’ bevat veel actie, een flinke dosis woede, geweld, teleurstelling en vooral hoop. Hoop op een goede afloop, hoop op de goedheid in de mens en dat het, ondanks de grimmige toekomst die deze in het gezicht staart, toch voor het juiste pad kiest en daarmee de laatste vlam van het menselijk hart in leven houdt. Ook is het een casus waar de mensheid de grootste eigen vijand en de daarmee gepaard gaande keuzes om zichzelf in stand te houden. Deze reflecteren uiteindelijk de aard van deze terwijl ook wordt gerealiseerd dat de mensheid uit individuen bestaat die lief hebben en, ondanks de grote boze toekomst, vecht voor een waardig leven. ‘What Happened to Monday’ zal in ieder geval een mooie discussie op gang brengen.

Gerold Kort

Waardering: 3

Bioscooprelease: 2 november 2017