What Happens in Vegas… (2008)

Regie: Tom Vaughan | 99 minuten | komedie, romantiek | Acteurs: Cameron Diaz, Ashton Kutcher, Queen Latifah, Krysten Ritter, Lake Bell, Dennis Farina, Zach Galifianakis, Rob Corddry, Michelle Krusiec, Jason Sudeikis, Dennis Miller, Delia Sheppard, Maddie Corman, Kimberly Dorsey, Michael Harkins, Blake Young-Fountain, Cassidy Gard, Cheryl Cosenza, Ben Best, Matthew Martini, Russ Russo, Steve Sirkis, Deirdre O’Connell, Lauren Reeves, Brian M. Wixson, Eric Zuckerman, Meagan Gordon, Caroline Willman, Benita Robledo, Tom Stratford, Debargo Sanyal, Junes B. Zahdi, Joe Mancini, Ricky Garcia, Bob Pepper, Tyler Barnes, Adam Zuniga, Adam Sansiveri, Clem Cheung, Christopher Negrin, Jeremy Redleaf, Heather Kristin, Adam Goodnoff-Cernese, Billy Eichner, Charles Pendleton, Arlo Hemphill

Volgens de standaardformule ontrafelt zich een bekend verhaal over een jongen en een meisje die ’tegen wil en dank’ verliefd worden op elkaar. De juiste snaren worden op de juiste manier geraakt. Belangrijk voor het werken van deze formule: het uitstel van de climax, in de vorm van de ‘echte’ kus of een echt huwelijk en veel met humor doorspekte weerstand van de hoofdpersonages, terwijl we uiteraard al lang weten dat het goed komt, alleen niet hoe. Ook niet onbelangrijk, de bijfiguren, uiteraard in de vorm van de beste vriendin van het meisje en de beste vriend van de jongen, die hun partij hartstochtelijk steunen en verdedigen en elkaar haten, of zouden zij ook…? Je weet het niet!

Raspaarden in het lichtere genre en lievelingen van de Hollywoodse matras Cameron Diaz en Ashton Kutcher zijn van stal gehaald in dit liefdesvehikel om te lachen en uiteindelijk in een zucht van verlichting een traantje weg te pinken. Maar het moet gezegd, ze maken hun status van lekkere dieren én van populaire A-acteurs weer uitstekend waar, daar is niets mis mee. Onderling klikt het ook goed, wat natuurlijk belangrijk is voor een romantische komedie en ook de twee belangrijkste bijrollen zijn goed gecast in de vorm van Lake Bell en Rob Corddry, die als slechte raadgevers een aardige duit in het humorzakje doen. Een klein minpuntje voor ons Hollanders en vele andere Europeanen: die Amerikanen hebben iets met Las Vegas, daar gebeurt het, daar mag je gek doen, daar ga je uit je dak, de titel verwijst daar ook naar: wat daar gebeurt is wild en daar moet je het verder ook niet over hebben. Hoewel men in het Zuiden van Nederland dat gevoel herkent in de viering van karnaval, waarbij men ook een paar dagen ‘anoniem’ in de billen van anderen mag knijpen, is dat voor de rest van Nederland wat minder begeerlijk en dus minder herkenbaar, althans in die vorm dan. Velen ervaren Vegas veel meer als een super burgerlijk en lomp gokparadijs voor domme mensen. Gelukkig is dat hele Vegas gegeven slechts het startpunt van een verhaal dat verder redelijk universeel is.

Tom Vaughns eerste grote Hollywood featurefilm zal niet de geschiedenis in gaan als de beste film ooit, laat staan de meest originele, maar hij levert met ‘What Happens in Vegas’ wel een aardige romantische komedie af. Geen verrassingen dus, wel goed acteerwerk en een prettige chemie tussen de hoofdpersonages. Geen noemenswaardige gaten in het script, behalve dan dat Jack geld genoeg lijkt te hebben terwijl hij werkloos is en ongetwijfeld geen spaarrekening heeft. Verder zien we alles uiteraard van mijlenver aankomen, maar de weg naar de ontknoping klopt en is prettig en ontspannen, net niet té ontspannen en met een aantal leuke grappen gelardeerd. Prima vermaak en dan snel weer vergeten.

Arjen Dijkstra

Waardering: 3

Bioscooprelease: 8 mei 2008