What Keeps You Alive (2018)

Recensie What Keeps You Alive CinemagazineRegie: Colin Minihan | 98 minuten | horror, thriller | Acteurs: Hannah Emily Anderson, Brittany Allen, Martha MacIsaac, Joey Klein, Charlotte Lindsay Marron

Denk aan jouw partner of een goede vriend. Ga na wat je over hem of haar weet. Weet je zeker dat het gezicht geen masker is waarachter een onbekende je gadeslaat? Kennen we mensen ooit goed genoeg? De protagonist in ‘What Keeps You Alive’, zowel geschreven als geregisseerd door Colin Minihan (‘Grave Encounters’, ‘It Stains The Sands Red’), wordt geconfronteerd met een wel erg negatief antwoord op deze vragen.

Jackie (Hannah Emily Anderson) neemt haar vrouw Jules (Brittany Allen) mee naar haar ouderlijk huis, ergens in de bossen, om hun éénjarige huwelijksjubileum te vieren. Het is duidelijk dat Jules de ‘man’ in de relatie is en ze gedraagt zich ook als zodanig. Echter, vanaf ze daar zijn krijgt Jules het vermoeden dat er iets met Jackie aan de hand is. Zo zitten ze op de eerste avond bij een knetterend haardvuur waar Jackie een gitaar pakt en een deuntje zingt over een ‘demoon van binnen’ die middels bloed naar buiten komt. Tijdens het zingen krijgen Jackie’s ogen iets sinisters waardoor het lijkt alsof het deuntje een waarschuwing is voor wat er komen gaat, een verknipt gebed aan een of ander duistere god. Jules kent deze kant van Jackie niet. Ze pakt de gitaar af en begint met Jackie te vrijen. Echter, ze worden onderbroken door een auto die het erf oprijdt. Jackie loopt naar buiten en wordt begroet door een jeugdvriendin, Sarah (Martha MacIsaac), die haar Megan noemt (in plaats van Jackie). Zo komt Jules erachter dat ze niet alles over haar partner weet. En dit is het begin van een serie openbaringen die voor Jules een behoorlijke uitdaging zijn.

Wanneer we naar onze sociale kring kijken, de mensen van wie we houden en onze vrienden, hebben we het idee dat we deze, tot op zekere hoogte kennen. Vooral onze partner. En zeker vooral wanneer we met deze getrouwd zijn. ‘What Keeps You Alive’ trekt al deze zekerheden heftig in twijfel door een situatie te presenteren waarbij de persoon, die je het beste denkt te kennen, een totale vreemdeling blijkt te zijn. De film laat zien hoe een compleet ander mens achter een façade van vriendelijkheid kan schuilen, een mens compleet ontdaan van menselijkheid waarbij de ogen, die ons eerst liefelijk aankeken, bodemloze putten van vreemdheid zijn. Na het zien van de film, twijfel je aan de wereld en bewaar je een slagersmes onder jouw kussen. Jules, die altijd had gedacht de alpha-female in de relatie te zijn, komt er dan ook snel achter dat ze deze visie zal moeten herzien.

Hannah Emily Anderson zet een ijzersterk personage neer waar je als kijker de vervreemding van het normale en het warm menselijke voelt. Langzaam maar zeker wordt het licht ingeruild voor het vacuüm van het duister waar geen plaats is voor emotie of mededogen: dit is het gebied waar menselijke monsters vertoeven en waar elk sprankje hoop als een sneeuwvlokje op een warme hand wegsmelt.

Brittany Allen is eveneens overtuigend in haar rol van Jules die vol afschuw getuige is van Jackies ontpopping en zich niet kan voorstellen dat haar partner, degene die alles voor haar betekende, niets anders dan een vernislaagje was op een hoop ellende en sadisme.

Het camerawerk (David Schuurman) en de regie (Colin Minihan) is ook van kwaliteit waarbij de subtiele emoties van huivering en afgrijzen, van wreedheid en kilte, goed naar de kijker worden overgebracht. Sommige scènes zijn creatief gefilmd en geven een fris perspectief aan het verhaal. De soundtrack voegt een extra dimensie aan de grillige atmosfeer toe wanneer Beethovens Symfonie no. 9 en Silverchairs Anthem for the Year 2000 door de bossen galmt.

De regisseur weet hoe horror op een subtiele manier in de film te verweven. Het is aanwezig in de stemtoon en in de ogen die niet met de mond meelachen. Ook is weer eens bewezen dat, in de horrorgenre, de mens, of wat er soms in de mens ontbreekt, ons de meeste angst aanjaagt. Je bent gewaarschuwd.

Gerold Kort

Waardering: 4

VOD-release: 20 december 2018
DVD-release: 17 januari 2019