What Maisie Knew (2012)

Regie: Scott McGehee, David Siegel | 95 minuten | drama | Acteurs: Julianne Moore, Steve Coogan, Alexander Skarsgård, Joanna Vanderham, Onata Aprile, Sadie Rae, Jesse Stone Spadaccini, Diana García, Amelia Campbell, Maddie Corman, Paddy Croft, Trevor Long, Emma Holzer, Nadia Gan, Samantha Buck

Henry James schreef in 1897 al over de tragische gevolgen dat een echtscheiding heeft op het kind in zijn boek ‘What Maisie Knew’ maar hij had vast niet verwacht dat zijn boek anno 2013 nog zo actueel zou zijn. In de huidige samenleving eindigt één op elke drie huwelijken in echtscheiding dus de kwestie is nog zeer zeker aan de orde van de dag.

Aan het enigszins onbekende regisseursduo Scott McGehee & David Siegel de taak om van dit klassieke boek een moderne verfilming te maken. Onder andere Julianne Moore en Alexander Skarsgård (bekend van de tv-serie “True Blood”) maken deel uit van de cast die hen hierbij moet helpen.

Maisie (Onata Aprile) is het zevenjarige dochtertje van “over the hill” rockzangeres Susanna (Julianne Moore) en nijverige kunsthandelaar Beale (Steve Coogan). Nu ruziën de hoofdzakelijke activiteit is binnen hun relatie, wordt er besloten om te scheiden. Beale trouwt kort na de scheiding met kinderoppas Margo (Joanna Vanderham) om zo voogdij van Maisie te krijgen. In antwoord hierop trouwt Susanna met barkeeper Lincoln (Alexander Skarsgård).

Nadat de prestigestrijd om de voogdij over Maisie is gestreden vertoeft Beale bijna al zijn tijd in het buitenland en besluit Susanna om haar muziekcarrière nieuw leven in te blazen. Het is nu aan stiefouders Margo en Lincoln om de opvoeding van Maisie op zich te nemen met alle gevolgen van dien.

Degene die het meest worden getroffen bij echtscheidingen zijn de kinderen. ‘What Maisie Knew’ illustreert dit punt op een duidelijke maar pijnlijke manier. Van de vele ruzies in de film is niet altijd duidelijk wat hiervan de achterliggende oorzaak is doordat we alles meemaken vanuit het standpunt van de jonge Maisie.

Des te indrukwekkender is de performance van de jonge Onata Aprile die Maisie als volwaardig karakter weet neer te zetten. Als kijker is het bijna onmogelijk om niet mee te gaan in de misère die zij ondergaat ten gevolge van haar onbekwame ouders.

Julianne Moore is overtuigend als de onstabiele moeder die Maisie keer op keer laat stikken en haar liefde alleen uit in woorden. Net als zijn rol in de film is Steve Coogan veelal afwezig. De keren dat hij ten tonele verschijnt is er de hoop dat hij eindelijk inziet dat werk niet alles is in het leven en toegeeft aan zijn natuurlijke vaderschapskunsten.

Deze hoop is snel vervlogen als Maisie weer als materieel bezit heen en weer wordt geslingerd tussen surrogaatouders Lincoln en Margo. Ook hier een pluim voor de casting, vooral Alexander Skarsgård als Lincoln is indrukwekkend. Na wat andere bijrollen en zijn populaire rol in “True Blood” bewijst de Zweed hier dat hij klaar is voor het grote werk.

Scenaristen Nancy Doyne en Caroll Cartwright hebben voortreffelijk werk verricht door het boek van Henry James op een actuele manier te vertalen naar het hedendaagse New York. Het gebruik van bijpassende muziek en mooie cinematografie maakt het plaatje af. Soms leunt de film, vooral op het eind, naar het zoetsappige toe maar de schrijnende realiteit van de situatie houdt dit op afstand.

‘What Maisie Knew’ is een ontroerend portret dat op een treffende manier het perspectief van een kind laat zien in een echtscheiding. Tevens toont het onmiskenbaar aan dat lang niet iedereen geschikt is voor het ouderschap.

Scott van der Winden

Waardering: 4

Bioscooprelease: 24 oktober 2013
VOD-release: 13 maart 2014
DVD- en blu-ray-release: 13 maart 2014