What We Did on Our Holiday (2014)

Regie: Andy Hamilton, Guy Jenkin | 95 minuten | drama, komedie | Acteurs: Rosamund Pike, David Tennant, Billy Connolly, Ben Miller, Amelia Bullmore, Emilia Jones, Bobby Smalldridge, Harriet Turnbull, Celia Imrie, Annette Crosbie, Lewis Davie, Ralph Riach, Ron Donachie

Hieronder volgt de recensie van een komedie. Heus waar.

Op een eenzaam plekje in de Schotse Hooglanden wacht een 74-jarige man op zijn dood. Hij heeft een ongeneeslijke tumor en het is nog maar de vraag of hij zijn 75e haalt. Toch besluiten zijn twee zoons om die 75e verjaardag groots te vieren. Met hun vrouwen en kinderen vertrekken ze naar de Hooglanden. Wat de stervende opa niet weet is dat zijn zoon Doug op het punt van scheiden staat. Omdat hij vreemdging.

Klinkt nogal somber toch? Toch is ‘What We Did on Our Holiday’ een komedie met een opvallend hoge grapdichtheid. Die grappen zijn meestal nog geslaagd ook. Dat het duistere onderwerp niet vloekt met de grappen, komt door het perspectief. We kijken voornamelijk door de ogen van de kinderen, en dan zijn zo’n stervende opa en zo’n echtscheiding – behalve een beetje droevig – toch ook wel erg interessant. Bovendien neemt opa, een ouwe hippie met een grijze paardenstaart, dat sterven niet al te zwaar op. Hij is voor 84% Viking, misschien dat dat iets verklaart.

Wat sterk in het voordeel spreekt van deze komedie is zijn totale Britsheid. De afgelopen decennia keken de meeste mainstreamkomedies uit het Verenigd Koninkrijk met een schuin oog naar de overkant van de oceaan. Steeds weer moest er een Amerikaanse acteur opduiken en steeds weer werd de typisch Britse humor overgoten met een flinke Hollywoodsaus, inclusief dikke Hollywoodmoraal. In ‘What We Did on Our Holiday’ niets van dat alles. De moraal is nonchalant Brits en de humor is (meestal) scherp en oneerbiedig.

Ook in zijn uitwerking scoren de makers een dikke voldoende. Het acteren is van hoog niveau, met onze favoriete Schotten David Tennant en Billy Connolly en de geweldige Rosamund Pike (‘Gone Girl’) voorop. Maar ook de kinderrollen zijn prima bezet, met de 13-jarige veterane Emilia Jones als grootste attractie. De beelden van het ruige Schotland wekken vakantiegevoelens en de heerlijke folkdeuntjes van The Waterboys geven de film iets feestelijk nostalgisch.

Is er dan helemaal niets op deze film aan te merken? Tuurlijk wel. Sommige verhaallijnen weigeren tot bloei te komen en een enkel karakter neigt naar het karikaturale. Maar konden we deze zomer maar één mainstreamfilm bezoeken, dan maakte deze grappige, lieve en slimme komedie een grote kans.

Henny Wouters

Waardering: 4

Bioscooprelease: 16 juli 2015
DVD-release: 22 oktober 2015