What’s Love Got to Do with It? (2022)

Recensie What's Love Got to Do with It CinemagazineRegie: Shekhar Kapur | 109 minuten | komedie, romantiek | Acteurs: Lily James, Emma Thompson, Shazad Latif, Oliver Chris, Alice Orr-Ewing, Nosheen Phoenix, Sajal Ali, Shabana Azmi, Nikkita Chadha, Asim Chaudhry, Shaheen Khan, Ben Ashenden, Mim Shaikh, Hannah Nazareth

Ongeveer de helft van alle huwelijken wereldwijd is gearrangeerd. Zo wordt gezegd. Nog een feitje: terwijl bijna de helft van alle westerse huwelijken eindigt in een echtscheiding, is het percentage gearrangeerde huwelijken dat stukloopt nog geen tien procent. ‘What’s Love Got to Do with It?’ is kritisch naar de liefdesfantasie die swipende volwassenen in het westen tot wanhoop drijft, maar is ook eerlijk: een huwelijk dat niet uit verliefdheid ontstaat is niet voor iedereen de oplossing. De film geeft met name een westers persoon een verfrissend nieuw perspectief, want gearrangeerd betekent niet geen keuze en teveel keuzevrijheid leidt misschien juist tot besluiteloosheid. Bovendien kan liefde echt eerst sudderen en dán koken. Oh, en geassisteerd huwelijk dekt tegenwoordig vaak beter de lading.

Wanneer de succesvolle Zoë (Lily James) hoort dat haar buurjongen van vroeger, Kazim (Shazad Latif), kiest voor een geassisteerd huwelijk én dat de filmstudio haar nieuwe idee niks vindt, besluit ze dat haar nieuwste documentaire moet gaan over Kazims reis naar het ja-woord. Ondanks dat Zoë en haar directe omgeving op hun eigen manier worstelen met het ideaalbeeld van de liefde, gelooft ze nog heilig in de passie en de vonk. Zoë volgt de vastberaden Kazim naar Pakistan voor zijn huwelijk met de onbekende Maymouna (Sajal Aly). Daar wordt duidelijk dat de documentaire ook een les is voor Zoë en de hoofdpersoon.

Voor de schrijfster, Jemima Khan, is het verhaal van deze multiculturele romantische comedy persoonlijk. Ooit trok zij naar Pakistan voor de liefde en daar leerde zij de liefdesfilosofie van het eerst laten sudderen en dan koken. Verenigbaarheid boven passie. Met ‘What’s Love Got to Do with It?’ merkt de kijker aan alles dat Khan de ogen wil openen voor dit tegenbeeld van het klassieke Hollywood-prookje. En dat lukt. De eeuwige liefde tussen de ouders van Kazim is namelijk aanstekelijk en het geassisteerde huwelijk van Kazims broer is een schot in de roos. Kazims onbegrip voor de onstilbare honger naar passie en zijn soms rake kritiek op Zoë’s dategedrag voeden bovendien het defect in de westerse filosofie. Maar eigenlijk lukt het Khan maar deels, want de kijker heeft snel door naar welk kookpunt er wordt toegewerkt.

Dit is een ambitieuze film voor een romantische comedy. Dat de film veel wil aansnijden verdient waardering, maar vraagt ook enige inspanning van de kijker. Er gebeurt zóveel tot de reis naar Pakistan. In haar drukke leven beweegt Zoë van de ene confronterende situatie naar de andere en onderhoudt ze alleen maar ogenschijnlijk complexe relaties. Zelfs als Zoë verhaaltjes voor het slapen gaan aan haar oppaskindjes vertelt, is ze bezig met het afbreken van het klassieke prinsen en prinsessensprookje. Terecht overigens, maar dit alles heeft tot gevolg dat wanneer Kazim eindelijk zegt “Zoë, tijd om op vakantie te gaan” de kijker denkt “Poeh, ik hoop dat ik ook mee mag”. Gelukkig mag de kijker mee.

In de zoektocht naar eeuwige liefde valt de keuze op de passie of het sudderen en dán koken. ‘What’s Love Got to Do with It?’ geeft geen eenduidig antwoord, maar biedt de vermakelijke gedachte dat mensen zullen houden van wie ze willen houden. Aan weerszijden krijgt de kijker oosterse en westerse romantiek te zien. Misschien een knipoog naar het welbekende: de waarheid ligt in het midden?

Jannick Engel

Waardering: 3

Bioscooprelease: 9 maart 2023
DVD- en blu-ray-release: 29 augustus 2023