When I Die (2005)

Regie: Wayne Ewing | 60 minuten | documentaire | Met: Matt Ashcraft, Dave Baker, Bob Braudis, Gerald Burk, Steve Cohen, Bill Daniels, Jon Equis, Gregg Lacy, Tom McClain, Matt Moseley, Michael Owsley, Christi Palazzi, Martin Phillips, Robert Quinton, Jeff Rolfe, Thomas Scroggin, Katharine Seelye, Anita Thompson, Brett Thompson, Matt Wood

Rondom de naam Hunter S. Thompson hangt een zekere mysterie. Als journalist maakte hij naam met een nieuw genre, het zogenaamde ‘gonzo journalism’. Thompson maakte altijd deel uit van het onderwerp waarover hij schreef. Zo ging hij undercover bij de Hells Angels, de enige manier volgens hem om tot een goed verhaal te komen.

In ‘When I Die’ staat Thompson ook in het middelpunt van de belangstelling. Zo’n 27 jaar voor zijn dood fantaseerde hij tijdens een interview met de BBC er volop op los hoe zijn begrafenis eruit zou moeten zien. De een droomt van een witte kist en een koets met paarden, de ander van een groot feest in een nachtclub. Thompson had echter andere plannen. Hij wilde een 50 meter hoge obelisk. Op de top van de obelisk zou de beeltenis van een vuist met twee duimen moeten staan. Vervolgens zou samen met vuurwerk zijn as de hemel in geschoten moeten worden.
Zijn bijzondere wens paste bij zijn excentrieke leven. Zijn vrouw en zoon gingen na zijn dood aan de slag met vrienden en ingehuurde krachten om zijn wens te volbrengen.

De film is bijzonder structureel opgebouwd en begint met het fragment dat Hunter over zijn plannen vertelt. Vervolgens neemt de documentaire de kijker stap voor stap mee door de realisatie. De kijker wordt getrakteerd op een eerste klas cursus projectmanagement. Keurig volgens plan wordt het ontwerp van het monument uitgewerkt en geproduceerd, de omwoners worden betrokken bij de plannen en ook de brandweer wordt geraadpleegd over het vuurwerk dat ontstoken gaat worden in deze droge augustus.

In ‘When I Die’ wordt veel gebruik gemaakt van time-lapse techniek. Van een afstand volgt de camera de vorderingen van de opbouw van het Gonzo-monument. Binnen een tijdsbestek van een minuut wordt een dag werk gefilmd. Op deze redelijk eenvoudige manier wordt goed de hoeveelheid verzet werk getoond.

Na weken, maanden van voorbereiding is het dan zover: 16 augustus 2005 wordt de as van Hunter S. Thompson de lucht ingeschoten. En het moet gezegd worden: het is een happening. Voor familie, vrienden en fans van Thompson moet het een kippenvel moment zijn. In de documentaire wordt het versterkt met de muziek ‘Spirits In The Sky’ van Norman Greenbaum.

De meest belangrijke conclusie van ‘When I Die’ is misschien wel: je kunt niet zonder vrienden. En vrienden die zelfs na je dood je wensen nakomen, zijn goud waard!

Eline Lubberts

Waardering: 2