When the Levees Broke: A Requiem in Four Acts (2006)

Regie: Spike Lee | 258 minuten | documentaire | Acteurs: Darleen Asevedo, Jay Asevedo, Shelton ‘Shakespeare’ Alexander, Lee Arnold, Gralen Bryant Banks, John Barry, Robert Bea, Harry Belafonte, Wilhelmina Blanchard, Terence Blanchard, Kathleen Blanco, Douglas Brinkley, Joseph Bruno, Karen Carter, Louis Cataldie

‘When the Levees Broke’ is een vier uur durende documentaire over gebeurtenissen in New Orleans in augustus 2005 toen orkaan Katrina de stad bereikte en de periode daarna. De film is opgesplitst in vier bedrijven, die elk een ander aspect van de ramp belichten. Door middel van interviews met vele ooggetuigen en andere (politiek) betrokkenen toont regisseur Spike Lee de gevolgen van de orkaan en de vele fouten van de Amerikaanse overheid tijdens de noodhulp en wederopbouw, die de omvang van de ramp enkel leken te verergeren.

Spike Lee staat bekend om zijn sociaal betrokken films, waarin Afro-Amerikanen vrijwel altijd de hoofdrol spelen. Meestal gaat het hier echter om speelfilms en niet om documentaires. Afro-Amerikanen spelen in ‘When the Levees Broke’ ook een hoofdrol. Dit is niet zo gek als je bedenkt dat het merendeel van de inwoners van New Orleans Afro-Amerikaan is.

‘When the Levees Broke’ is gefilmd vanuit het oogpunt van de minderbedeelde inwoners van deze verwoeste stad. De documentaire legt een aantal pijnlijke fouten van de overheid bloot, waar de sociale onderklasse in New Orleans het meest onder te lijden heeft gehad. Een voorbeeld hiervan is de knullige hulpverlening, waardoor mensen die zichzelf in de Superdome in New Orleans in veiligheid brachten, dagen geen hulp van buitenaf kregen.

Een belangrijke rol in de film speelt de muziek, die volledig van de hand van Terence Blanchard is. Blanchard werkt regelmatig samen met Spike Lee, maar ‘When the Levees Broke’ was voor hem een bijzonder project. De jazzmuzikant komt uit New Orleans en de ramp heeft hij van dichtbij meegemaakt. Hij is samen met zijn moeder en oma een van de vele geïnterviewden. Het beeld van Blanchard die met zijn oma gaat kijken wat er na Katrina van haar huis is overgebleven, is hartverscheurend en daarmee veelzeggend. Spike Lee heeft met ‘When the Levees Broke’ weer eens laten zien een zeer getalenteerd filmmaker te zijn.

Dankzij de vele interviews met interessante mensen, de indrukwekkende beelden en de geweldige soundtrack is ‘When the Levees Broke’ een meeslepende documentaire, die je aan het denken zet over de kwetsbaarheid van westerse landen voor rampen van dergelijke omvang.

Wietske Uneken