Where the Heart is (2000)

Regie: Matt Williams | 120 minuten | drama, komedie, romantiek | Acteurs: Natalie Portman, Ashley Judd, Channing Stockard, Joan Cusack, James Frain, Dylan Bruno, Keith David, Ray Prewitt, Laura House, Karey Green, Mary Ashleigh Green, Kinna Mclnroe, Laura Auldridge, Alicia Godwin, Dennis Letts

Van een film die gaat over een jong, onzeker meisje die hoogzwanger in de steek gelaten wordt door haar vriend verwacht je bij voorbaat al dat het een meeslepend drama zal worden. Regisseur Matt Williams had de keus om van dit gegeven een originele, gewaagde film te maken met onverwachte wendingen. Hij besloot echter dit niet te doen, en dit tamelijk voorspelbare verhaal te laten voor wat het is en de kijker de bevestiging te geven van wat hij gedurende de film hoopt en verwacht wat er zal gebeuren met Novalee (Portman). Gelukkig maar, want door dit intieme verhaal niet te veel uit te breiden en aan te passen raakt deze film de harten van iedere kijker. Zoveel emoties in één film stoppen, lijkt bijna niet mogelijk. Toch krijgt Williams het voor elkaar met de hulp van Natalie Portman, die als de mooie jonge Novalee een indrukwekkende prestatie neerzet.

De jonge Portman liet eerder al zien een toptalent te zijn door op zeer jonge leeftijd in films als ‘Heat’ (1995) en ‘Léon’ (1994) te schitteren naast acteurs als Al Pacino, Robert de Niro en Val Kilmer. Portman laat de kijker vergeten wie ze eigenlijk is. Je kijkt niet naar een topactrice die een rol speelt maar naar de zeventienjarige Novalee die probeert zichzelf staande te houden met haar dochtertje Americus. Als kijker geloof je het verhaal en word je er helemaal in meegezogen. Eerst zie je de ontstelde en intens verdrietige Novalee die beseft dat ze verlaten is door haar vriend. Dan volgt de dappere Novalee die probeert te overleven in het warenhuis en beroemd wordt door haar Wal-Mart baby.

Wat vooral duidelijk naar voren komt is het naïeve van de jonge moeder. Logisch, want wie weet als zeventienjarig meisje hoe je een kind op moet voeden? Al op jonge leeftijd leren we dat je moeder de persoon is die je het meest kunt vertrouwen, echter bij Novalee is dat allerminst het geval. Als kijker wil je het liefst door het tv-scherm kruipen om Novalee te waarschuwen en haar een nieuwe teleurstelling besparen. De sterke Novalee slaat zich echter zelf door alle tegenslagen heen en zij probeert te vechten voor haar en haar dochter. We zien Novalee als een angstige, verdrietige, sterke en onzekere vrouw, maar vooral zien we de liefde van haar voor haar dochter Americus die sterker is dan alle ellende waar ze mee te maken krijgt.

De locatie van deze intieme film past perfect bij het verhaal. De man en vrouw bij wie Novalee wordt opgevangen wonen in een klein dorpje wat eigenlijk nauwelijks een dorp te noemen is. Iedereen kent elkaar en weet alles van elkaar. De vriendschap tussen Novalee en Lexie is erg bijzonder en door alle ellende die deze twee jonge moeders lijken aan te trekken komen ze steeds dichter tot elkaar. De naïviteit van Novalee blijkt weer uit het feit dat zij pas aan het einde van de film gaat beseffen wat Forney voor haar betekent terwijl je als kijker al vanaf het eerste moment in de gaten hebt wat er staat te gebeuren tussen die twee. Om alle situaties en emoties in deze film goed en geloofwaardig neer te zetten is een topactrice nodig die Williams gelukkig binnen wist te halen met Natalie Portman. ‘Where the Heart is’ is een emotionele en meeslepende film geworden, en ja, de film is ook erg voorspelbaar en zoetsappig maar daarom zeker niet minder mooi.

Eveliene Sanders

Waardering: 4.5

Bioscooprelease: 16 november 2000