While We’re Young (2014)

Regie: Noah Baumbach | 97 minuten | komedie, drama | Acteurs: Ben Stiller, Naomi Watts, Maria Dizzia, Adam Horovitz, Matthew Maher, Peter Yarrow, Bonnie Kaufman, Hector Otero, Deborah Eisenberg, Adam Driver, Dree Hemingway, Matthew Shear, Annie Baker, Quincy Tyler Bernstine, Charles Grodin, Brady Corbet, Wyatt Raiff, Peter Bogdanovich

Het lukt Noah Baumbach maar niet een slechte film af te leveren. Tot dusver wisselt de Amerikaanse regisseur redelijke films (‘Margot at the Wedding’, ‘Greenberg’) af met pareltjes (‘Frances Ha’, ‘The Squid and the Whale’). Ook als scenarist heeft Baumbach de nodige meters gemaakt, zowel voor zijn eigen films als voor die van Wes Anderson. Kortom, een nieuwe productie van Baumbach kunnen we met vertrouwen tegemoet zien.

Ook ‘While We’re Young’ beschaamt dat vertrouwen niet. In dit komisch relatiedrama ontmoetten we Cornelia en Josh, een stel opgeruimde veertigers. Documentairemaker Josh werkt alweer acht jaar aan een nieuwe film, Cornelia is een succesvol producent met een legendarische documentairemaker als vader. Omdat ze in tegenstelling tot hun vriendenkring geen kinderen hebben, raken Josh en Cornelia steeds meer vervreemd van hun generatiegenoten. Dan ontmoeten ze de jonge documentairemaker Jamie en zijn vriendin Darby. Die slepen de twee veertigers mee in hun hippe bestaan. Maar tegen welke prijs?

Dit eenvoudige verhaal bevat twee grote onderwerpen. De film houdt zich bezig met het zinzoekende bestaan van kinderloze veertigers. Meedoen met de hippe jeugd lijkt leuk maar is niet meer dan een hopeloze vlucht naar voren. Hiernaast gaat de film over feit en fictie binnen documentaires. Hoe scheidt je die van elkaar en hoever mag je gaan om de waarheid boven tafel te krijgen?

Deze twee onderwerpen vormen geen soepel huwelijk. Het eerste richt zich vol op het hart, het tweede op het verstand. Bij het eerste kun je flink lachen: Josh met zijn artrose, Cornelia in haar hiphopfase, hun twee jeugdige vrienden die zich bezighouden met hobby’s (ijs maken, bordspelletjes) die zo ouderwets zijn dat ze vanzelf weer hip worden. Bij het tweede onderwerp is het ernst troef.

Het maakt van ‘While We’re Young’ een amusante maar onevenwichtige film. Er wordt prima in geacteerd, met Naomi Watts en een ingetogen Charles Grodin voorop. We krijgen originele beelden voorgeschoteld, van een sjamaan op een Vespa en van een misselijkmakende ayahuasca-sessie. Maar er zijn ook hele stukken die maar wat voortsukkelen. Al bij al past deze Baumbach prima in het rijtje van ‘Greenberg’ en ‘Margot at the Wedding’. Geestig en intelligent, maar niet altijd gefocust.

Henny Wouters

Waardering: 3

Bioscooprelease: 30 juli 2015
DVD-release: 1 december 2015