Whisper (2007)

Regie: Stewart Hendler | 95 minuten | horror, thriller, fantasie | Acteurs: Jennifer Shirley, Blake Woodruff, Michael Rooker, Josh Holloway, Sarah Wayne Callies, Julian Christopher, Teryl Rothery, Rod Boss, Trevor Woodruff, Tara Wilson, Brad Sihvon, Joel Edgerton, John Kapelos, Dulé Hill, Claire Riley

De rechtstreeks-naar-video film ‘Whisper’ begint met een prikkelende opening waarin een jonge vrouw in het bos wordt achtervolgd door een wolf – even herinneringen oproepend aan het soortgelijke begin van ‘Apocalypto’ – met een verrassende uitkomst wanneer ze net uit het bos is weggekomen. Het verwijst naar mysterieuze kwade krachten, en suggereert dat alles nog mogelijk is in de rest van het verhaal. De vijand is namelijk (nog) ongrijpbaar. Net als in de ‘Final Destination’ films is het Kwaad hier iets abstracts en kan het de personages in elke vorm belagen. Het verloop van de film kan deze belofte helaas slechts ten dele inlossen, maar de aantrekkelijke, duistere sfeer blijft vrijwel onaangebroken bestaan.

Het is jammer dat er niet een sterker, boeiender verhaal bedacht is dat in deze sfeer, binnen deze context, en met behulp van de hier gebruikte acteurs, vormgegeven had kunnen worden, want de betrekkelijk oninteressante gebeurtenissen in de film zorgen er helaas voor dat er niet genoeg betrokkenheid bij de kijker aanwezig is.

Aan de acteurs ligt het niet. Er vinden geen grootse prestaties plaats, maar Josh Holloway, bekend uit de serie “Lost”, houdt zich goed staande en ook zijn vriendin Sarah Wayne Callies doet wat ze kan met haar beperkte rol. Blake Woodruff is vervolgens een tamelijk creepy (duivels)kind, al komt niet elke dialoog even overtuigend uit zijn mond.

‘Whisper’ is een horrorfilm gegoten in de mal van de ‘Omen’-films, met een demonisch jongetje dat de personen om hem heen manipuleert en op vaak indirecte wijze de dood injaagt of probeert te jagen. Het probleem is dat zo gauw deze opzet duidelijk is, er weinig meer aanwezig is om de aandacht van de kijker vast te houden. De plot biedt weinig verrassingen, de personages krijgen nauwelijks achtergrond, en gebeurtenissen zijn soms frustrerend of onlogisch. Er zitten wel degelijk enkele effectieve spanningsmomenten in de film, waarbij meestal een wolf aanwezig is, maar het is uiteindelijk niet voldoende om de film boven water te houden.

Wel is zoals gezegd de sfeer uitstekend. De film heeft een spannende score, een goede soundtrack (met leuk gebruik van “Ring of Fire” van Johnny Cash), en prachtige shots van het besneeuwde landschap. Gekoppeld met het competente acteerwerk en enkele aardige momenten bezorgt dit ‘Whisper’ nog redelijk wat waarde. Een memorabele film is het echter niet.

Bart Rietvink