White Bird in a Blizzard (2014)

Regie: Gregg Araki | 90 minuten | drama, thriller | Acteurs: Shailene Woodley, Eva Green, Christopher Meloni, Shiloh Fernandez, Angela Bassett, Gabourey Sidibe, Ava Acres, Thomas Jane, Mark Indelicato, Dale Dickey, Sheryl Lee, Michael Patrick McGill, Jill L. Johnson, Jacob Artist, Brenda Koo

Er zijn maar weinig verhaalelementen die je op zowat ieder genre kunt loslaten. Het element van ‘de verdwijning’ is een uitzondering op die regel. De verdwenen moeder/dochter/vader/geliefde kom je tegen in thrillers, tragedies, horror en een enkele komedie. ‘White Bird in a Blizzard’ is een genremix van thriller en drama. Met redelijk resultaat.

Het is de herfst van 1988 wanneer de moeder van de rebellerende puber Kat van de aardbodem verdwijnt. Niets wijst op een misdaad en al snel moeten vader en dochter leren om te gaan met de nieuwe situatie. Omdat Kat weinig steun krijgt van haar aantrekkelijke maar suffe vriend Phil, zoekt ze contact met de macho politieagent Scieziesciez. Het onderzoek naar de verdwijning krijgt in 1991 plotseling een nieuwe impuls, wanneer Kat voor de vakantie terugkeert van de campus naar het ouderlijk huis.

Dit intrigerende verhaal komt grotendeels tot ons in de vorm van flashbacks. Hierin zien we hoe Kat’s moeder in de maanden voor haar verdwijning plotseling een aantal veranderingen onderging. Had zij een minnaar? Was zij van plan weg te lopen? De speurtocht naar de antwoorden is nog de grootste troef van deze film. Samen met het prima acteren van Eva Green als moeder Eve en Shailene Woodley als Kat.

Minder geslaagd is het gebrek aan uitgewerkte personages. In ‘White Birds in a Blizzard’ krijgen we geen echte karakteruitdieping, maar blijven we steeds aan de oppervlakte steken. Je krijgt wel hints, je vermoedt een wereld van verlangen en frustratie, maar helemaal duidelijk wordt het nooit. Hoewel de onkenbaarheid van de medemens een belangrijk motief is in de film, zorgen die onuitgewerkte karakters ervoor dat meeleven bijna niet te doen is.

Ondanks dat gebrek is dit thriller-drama goed door te komen. De jaren 80 zijn als altijd een dankbare setting voor liefhebbers van wavy muziek, foute kapsels en oversized t-shirts. Verhaal en ontknoping zijn spannend en hoewel niet uitgewerkt zijn de karakters consistent en geloofwaardig. Aardige film dus. En gemiste kans.

Henny Wouters

Waardering: 3

Bioscooprelease: 20 november 2014
VOD-release: 17 maart 2015
DVD-release: 17 maart 2015