White Vengeance (2011)

Regie: Daniel Lee | 133 minuten | drama | Acteurs: Shaofeng Feng, Leon Lai, Hanyu Zhang, Anthony Wong Chau-Sang, Yifei Liu, Jordan Chan, Andy On, Qing Xiu, Haifeng Ding, Xiang Dong Xu, Chen Zhi Hui, Kuan Tai Chen, Huinan Zhao, Qing Jia

Met ‘White Vengeance’ hebben we wederom te maken met een grootse spektakel film uit het oosten maar dit keer kent de film wel een andere insteek. ‘White Vengeance’ van regisseur Daniel Lee (’14 Blades’) richt zich niet op de daadwerkelijke actie van de enorme veldslagen, die er wel degelijk gepretendeerd worden te zijn, maar juist op de tactische kant van oorlogsvoering.

De Qin-dynastie is niet meer wat hij geweest is. Steeds meer mensen komen in opstand en het land wordt al snel overspoeld door chaos. De twee leiders van het rebellenleger, Liu Bang (Leon Lai) en Xiang Yu (Shaofeng Feng), strijden onder dienst van koning Huai om het land van de tirannie te bevrijden. Koning Huai voelt zich bedreigd door de macht van zijn twee generaals en besluit beide kopstukken van het rebellenleger tegen elkaar uit te spelen.

De strijd tussen Liu Bang en Xiang Yu wordt vooral gedomineerd door twee wijsgeren die de rebellenleiders ter zijde staan. Aan de kant van Liu Bang is dit Zhang Liang (Hanyu Zhang) en aan de zijde van Xiang Yu raadgever Fan Zheng (Anthony Wong). Deze intellectuele en tactische strijd komt fantastisch tot zijn recht in een aantal spelletjes GO tussen de twee. Met scherp camerawerk, opzwepende muziek en filosofische teksten komt het spel GO helemaal tot leven. Het maakt deze scènes tot een indrukwekkende en spannende aangelegenheid. Ook zijn de acteurs Hanyu Zhang en Anthony Wong (‘Infernal Affairs’) erg belangrijk voor dergelijke scènes, zij weten de juiste snaar te raken en voorzien zo ‘White Vengeance’ van een extra dimensie.

Voor de kijker heeft de tactische insteek van ‘White Vengeance’ echter ook een nadeel. Er zitten zoveel plotwendingen in dat het soms nauwelijks bij te houden is. Eigenlijk zijn deze plottwists en de iets te lange speelduur een beetje te veel van het goede en krijg je als kijker langzaam het gevoel dat je het allemaal wel weet en al eerder in de film gezien hebt. Wanneer ‘White Vengeance’ afgelopen lijkt, volgen er keer op keer toch nieuwe scènes die het verhaal verder rekken, maar waarbij de aandacht wel verslapt.

‘White Vengeance’ focust zich op een goede manier op het tactische aspect van oorlogsvoering maar slaat door alle wendingen van het verhaal hier net wat te ver in door. Dit neemt niet weg dat de film lekker wegkijkt en vooral het spelletje GO nieuw leven inblaast.

Meinte van Egmond

‘White Vengeance’ verschijnt donderdag 30 augustus 2012 op DVD en blu-ray.