Who I Am and What I Want (2005)

Regie: David Shrigley, Chris Shepherd | 7 minuten | animatie, komedie, korte film | Originele stemmencast: Kevin Eldon

Knap gemaakte animatiefilm over Pete, een man die in het bos woont en weigert zich nog langer aan te passen aan sociale en maatschappelijke conventies. Het is een reis door Pete’s kronkeligegedachten en/of een verslag van zijn daadwerkelijke belevenissen – de makers laten dit in het midden – vol met absurdistische voorvallen. De stem van acteur/komiek Kevin Eldon klinkt daarbij volkomen beheerst en normaal, terwijl het karakter Pete behoorlijk losgeslagen en abnormaal overkomt. Dit fraaie contrast wordt nog eens versterkt door de zwarte humor waar de film mee besprenkeld is. ‘Who I Am and What I Want’ is namelijk zeker grappig, maar wel op een enigszins verontrustende manier.

Met zijn bizarre wendingen en wrede uitspattingen is het tripje door Pete’s hoofd – of het nu allemaal “echt” is wat hij beweert of niet – er niet één om snel te vergeten. Hoewel de animatie vrij simpel is, in zwart-wit en grotendeels grove lijnen, past dit uitstekend bij het onderwerp en door de vloeiende overgangen en de snelheid waarmee Pete’s avonturen uitgebeeld worden, valt dit nauwelijks op. Door deze opvallende stijl en het absurdistische verhaal is ‘Who I Am and What I Want’ een bijzondere en vermakelijke film. Makers zijn de Britten David Shrigley en Chris Shephard. Shrigley is de tekenaar van de film, studeerde aan de Glasgow School of Art en verdiende zijn sporen onder andere met een twintigtal boeken. Ook regisseerde hij de clip van Blurs “Good Song”, ontwierp de titels van de film ‘Hallam Foe’ (2007) en heeft hij regelmatig exposities van zijn werk in musea over de hele wereld. ‘Who I Am and What I Want’ is gebaseerd op één van zijn boeken. Chris Shephard deelt Shrigleys fascinatie voor de duistere kanten van mensen, fungeerde als co-regisseur en schreef mee aan het verhaal.

Shephard staat vooral bekend als regisseur en schrijver, al was hij zelf voor een aantal films zelf ook verantwoordelijk voor de animatie. Samen hebben ze in elk geval een wel heel bijzondere korte animatiefilm gemaakt, zoals je ze niet vaak tegenkomt. ‘Who I Am and What I Want’ won de Tiger Award voor korte film op het IFFR in 2006 en won tevens prijzen op festival in Groot-Brittanië, Ierland en Hongarije.

Hans Geurts