Who is Sabato De Sarno? A Gucci Story (2024)

Recensie Who Is Sabato De Sarno: A Gucci Story CinemagazineRegie: Henry Joost, Ariel Schulman | 20 minuten | documentaire, korte film | Met: Sabato De Sarno, Paul Mescal

De titel van Henry Joost en Ariel Schulmans korte documentaire ‘Who is Sabato De Sarno? A Gucci Story’ geeft natuurlijk al prijs waarover het gaat: Wie is Sabato De Sarno? Voor zij die thuis zijn in de modewereld een begrip, maar een onbekende voor vele anderen. Opgegroeid in Cicciano, in de buurt van Napels, was Sabato van jongs af aan gefascineerd door de mode industrie en het creatieve proces dat ermee gepaard ging; er was dus maar één plek waar hij naartoe kon: Milaan. Twintig jaar lang werkte hij achter de schermen van grote fashionhuizen om uiteindelijk te belanden bij Gucci, waar hij nu de positie van creative director bekleedt.

Deze door Paul Mescal ingesproken luchtige documentaire focust zich op de inspiratiebronnen en de rode draden die deze samenbrengen, culminerend in De Sarno’s debuut. Het geeft een interessant beeld weer van de achterliggende processen die schuilgaan en de creatieve ideeën die ontspruiten uit de geest van enkelen; zo benadrukt de documentaire dat er veel werk en tijd gaat naar een show die amper achttien minuten duurt – niet toevallig de duur van deze documentaire. Individu en groep zijn mooi verbonden in deze grappige en tegelijkertijd serieuze docu.

Helaas krijgen we enkel een De Sarno te zien vanaf zijn carrière bij Gucci en weinig over diens verleden of de reden waarom hij de nieuwe directeur is. Wat niet wegneemt dat we alsnog worden getrakteerd op een fijne introductie tot de man: iemand die dansend en tegelijkertijd zen door het leven gaat, gedreven door zijn artistieke passie om heden en verleden samen te brengen, maar vooral zijn drang naar ancora. Sabato De Sarno is ongetwijfeld iemand die zijn stempel heeft gedrukt op de modewereld, en iemand waarvan we, of hij het nu wil of niet, veel meer over zullen horen.

Nick Majchrowicz

Waardering:

VOD-release: 21 maart 2024 (Mubi)