Why Didn’t They Ask Evans? – Marple: Why Didn’t They Ask Evans? (2009)

Regie: Nicholas Renton | 92 minuten | drama, misdaad | Acteurs: Julia McKenzie, Sean Biggerstaff, David Buchanan, Siwan Morris, Helen Lederer, Georgia Moffett, Samantha Bond, Richard Briers, Freddie Fox, Rick Mayall, Hannah Murray, Rafe Spall, Natalie Dormer, Warren Clarke, Mark Williams

Bobby Attfield loopt langs de steile rotskust als hij vreemde geluiden hoort. Voorzichtig klimt hij naar beneden en treft daar een zwaar gewonde man aan. De man grijpt Bobby stevig bij de arm vast en stelt hem de cryptische vraag: ‘Why Didn’t They Ask Evans?’ Niet veel later bespreekt Bobby het voorval met Miss Marple, een jeugdvriendin van zijn moeder die toevallig bij hen op bezoek is. Miss Marple stuurt Bobby op onderzoek uit. Tijdens zijn terugreis komt hij in de trein Frankie Derwent (Georgia Moffett) tegen. Deze adellijke jongedame raakt zo geïntrigeerd door het raadselachtige voorval dat ze zich meteen op de zaak stort. Alles wijst erop dat ze in Castle Savage meer te weten zal kunnen komen over de overleden man en zijn vreemde vraag.

Frankie veroorzaakt expres een ongeluk met haar auto in de buurt van Castle Savage. Naar aanleiding hiervan wordt ze door de familie Savage uitgenodigd om bij hen te blijven logeren totdat ze weer volledig hersteld zal zijn. Al snel ontdekt Frankie een reeks tamelijk merkwaardige zaken die ze telefonisch aan Bobby doorgeeft. Dit verontrustende telefoontje vormt voor Miss Marple de aanleiding om zich als Frankie’s gouvernante voor te doen en Frankie op die manier bij te staan in wat zij als een erg gevaarlijke huis beschouwt. En uiteindelijk meldt ook Bobby zich bij Castle Savage als zijnde Frankie’s chauffeur. Gedrieën proberen ze de geheimen van Castle Savage te ontrafelen. Niet iedereen voelt zich hier prettig bij.

Het zijn niet de ervaren acteurs die met hun degelijke acteerwerk hier de show stelen, maar de jongere garde en met name Hannah Murray. Samen met Freddie Fox springt ze op de meest onverwachte momenten als een duveltje uit een doosje tevoorschijn waarna ze de scènes op scherp zetten. Ze maken de andere personages aan het schrikken en de kijker aan het lachen en creëren zo een geheel eigen sfeer waarin ze een prettig gestoorde excentriciteit etaleren. Het is vooral de volslagen onbeschaamde manier waarop Hannah Murray zich uitleeft in haar rol dat je elke keer weer heel erg om haar moet lachen, er gebeurt hoe dan ook iets, elke keer dat ze in beeld komt. Het is deze uitgesproken komische noot in plaats van ingehouden, milde humor die deze aflevering van Miss Marple tot een zeer amusant detectiveverhaal maakt .

Diana Tjin-A Cheong